Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония, която падна в Тихия океан, в отговор на приетите срещу нея преди дни санкции от Съвета за сигурност на ООН заради поредния ядрен тест на страната. Това е най-дългият полет, който севернокорейска ракета успява да направи.

Изстрелването е осъществено близо до Пхенян. В Ню Йорк Съветът за сигурност на ООН свиква днес спешна среща.

Американски военни потвърдиха, че ракетата на КНДР е със среден обхват, а според Министерството на отбраната на Южна Корея, тя е изминала около 3 700 км и е достигнала височина от 770 км.

Предишният тест на Севера беше преди две седмици, когато ракета падна в японска морска територия.

При прелетяването на ракетата днес над Япония, милиони японци бяха събудени от сирени и от съобщения, предупреждаващи за ракетата и, че вероятно е изстреляна от Северна Корея.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че Токио „не може никога да толерира“ „опасно провокативно действие, което заплашва световния мир.“

„Ако Северна Корея продължи по този път, не я очаква светло бъдеще“, каза още той.

В отговор на днешния тест, Южна Корея незабавно осъществи свое ракетно изпитание, съобщиха от военното и министерство, което е станало още докато севернокорейската ракета е била във въздуха.

При втория опит на Сеул обаче тестът се е провалил.

Санкциите на Съвета за сигурност, които бяха наложени в понеделник, предвиждат забрана за износ на текстил от Северна Корея, както и ограничения на вноса на петрол в страната.

Снимка: army.mil

Един коментар за “Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония

  • 10 март 2018 в 12:17
    Permalink

    Не трябва да се допуска ядрена Война. Русия и Северна Корея я искат, кой знае защо.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *