Северна Корея успешно е извършила тест на водородна бомба, часове след като сеизмолози засякоха земетресение с магнитуд от 4.2 до 5.1 по Рихтер близо до основният ядрен полигон на страната.

“Първият тест на водородна бомба беше успешно осъществен в 10 часа сутринта на 6 януари 2016 г.,” съобщи държавната телевизия на Северна Корея KCTV.

В пропагандното съобщение се казва още: „С пълния успех на теста на нашата бомба, ние се присъединяваме към големите ядрени държави.”

От медията съобщават, че е тествана умалена водородна бомба.

Държавната новинарска агенция на Северна Корея по-късно съобщи, че Пхенян ще продължи да развива ядрената си програма като защита от потенциална агресия от страна на Съединените Щати. Също така в изявлението се казва, че страната ще действа като отговорна ядрена държава и ще използва ядрените си оръжия само, за да защити независимостта си.

От военното разузнаване на Южна Корея заявиха, че устройството може да не е било водородна бомба, защото южнокорейската метеорологична агенция не е засякла никаква радиация. За по-голяма сигурност обаче въоръжените сили на страната бяха приведени в повишена готовност. САЩ и Великобритания също не могат да потвърдят изпитанието, но в случай, че е вярно и двете държави осъждат действието на Северна Корея.

Единственият факт, който е в полза на твърденията от Пхенян, е регистрираното земетресение на 49 км северно от град Килджу, където е разположен ядреният полигон Тончхан-ри.

През последните години Северна Корея е извършила три ядрени опита – през 2006-та, 2009-та и 2013-та година.

След днешното изявление на Северна Корея, Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, съобщи ТАСС.

 

Един коментар за “Северна Корея е извършила успешен тест с водородна бомба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *