Северна Корея може да осъществи най-мощния досега тест на водородна бомба в Тихия океан, в отговор на последните заплахи на американския президент Доналд Тръмп за военни действия. Това съобщи външният министър на Севера часове, след като лидерът на страната Ким Чен Ун заяви, че американският държавен глава ще „плати скъпо“ за заплахите да разруши режима.

Ри Йонг-хо, който се очаква да произнесе реч пред Общото събрание на ООН през почивните дни, заяви пред репортери в Ню Йорк: „Това може да бъде най-мощната детонация на водородна бомба в тихоокеанския регион. Нямаме представа какви действия ще бъдат предприети, тъй като те ще бъдат наредени от лидера Ким Чен Ун.“

По-рано този месец Пхенян детонира мощна водородна бомба в североизточната част на страната. Експлозията предизвика земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер.

Тестването на ядрена бомба отвъд собствените граници би представлявало огромна ескалация на ракетните и ядрените програми на КНДР.

В изявление, предадено от държавната новинарска агенция на Северна Корея, Ким Чен Ун нарече Доналд Тръмп „умствено разстроен“ и „гангстер, обичащ да си играе с огъня“. Севернокорейският лидер направи сравнение между настоящия американски президент и неговите предшественици, и го определи като неподходящ да заема позицията на главнокомандващ.

Коментарите му дойдоха, след като по-рано пред Общото събрание на ООН, Доналд Тръмп се зарече „напълно да разруши“ Северна Корея, ако атакува САЩ или съюзниците и. Той призова също други държави да прекратят източниците на финансиране за Пхенян.

Дългото изявление, изпълнено с критики към американския държавен глава завършва Ким Чен Ун завърши с: „Сигурно и категорично ще укротя умствено разстроения американски изкуфял старец с огън.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *