Северна Корея обяви, че последният ракетен тест, който направи, е бил успешна демонстрация на решителността на Пхенян да се противопостави на всякаква потенциална заплаха, идваща от съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея.

„Това изстрелване на балистична ракета… е първата стъпка от военни операции в Тихия океан, осъществени от нашите войски, и ще бъде съществена прелюдия към достигането на остров Гуам“, предаде официалната новинарска агенция на Севера KCNA, позовавайки се на думи на лидера на страната Ким Чен Ун.

В новината се казва също, че изстреляната ракета със среден обхват не е представлявала в нито един момент заплаха за съседни държави. Освен това се приветства теста като доказателство за пълната „бойна готовност“ и „стратегически способности“ на севернокорейската армия.

Припомняме, че във вторник, Северна Корея изстреля ракета, която премина над японска територия и прелетя около 2 700 километра.

В началото на месеца Северна Корея заплаши да изстреля ракети срещу американската територия Гуам, които да паднат на 30-40 км от острова и така да се демонстрират техническите възможности на страната. В отговор американският президент Доналд Тръмп предупреди КНДР, че подобно действие ще изправи Пхенян пред американските „огън и ярост“.

Китай предупреди, че ситуацията на Корейския полуостров достига „върхова точка“, при която единственият избор е да се търси деескалация на напрежението.

“Фактите доказват, че натискът и санкциите не могат да разрешат цялостно проблема“, коментира говорител на китайското външно министерство.

На същото мнение и Русия, според която е „очевидно, че подходът на натиск чрез санкции се е изчерпал“. Пред Съвета за сигурност на ООН, руският заместник външен министър Сергей Рябков изказа мнение, че военно разрешение на проблема е път към нищото и е „категорично неприемливо“.

Според Пекин и Москва най-доброто решение за излизане от кризата ще е „двойно блокиране“ – Северна Корея да спре своите тестове на балистични ракети като в отговор САЩ и Южна Корея прекратят съвместните военни учения, решение, което беше отхвърлено от САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *