Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е отложил решението си да изстреля ракети срещу американската територия Гуам. Той ще продължи да следи действията на Съединените щати още малко, съобщава държавна медия.

По-рано Пхенян детайлизира планове за изстрелване на четири ракети в близост до остров Гуам, което предизвика сериозно покачване на напрежението в региона. Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че ще отприщи „огън и ярост” срещу Северна Корея, ако САЩ бъде заплашен.

При своето първо публично появяване за последните две седмици, Ким Чен Ун инспектира управлението на севернокорейската армия и разгледа плана за нападение срещу американската територия, се казва в официално съобщение на Корейската централна новинарска агенция.

„Той заяви, че, ако янките продължават със своите опасни и безразсъдни действия на Корейския полуостров, тествайки самоконтрола на КНДР, последните ще вземат важното решение, което вече обявиха”, се казва още в съобщението.

„Съединените щати, които бяха първите, донесли стратегическо ядрено оборудване в близост до нас, трябва да вземат правилното решение и да покажат чрез действия, ако искат да бъде намалено напрежението на Корейския полуостров, и така да предотвратят опасен военен сблъсък”, заявява севернокорейският лидер, цитиран от националната медия.

Притесненията, че Северна Корея е близо до това да използва ядрено оръжие повишиха напрежението по целия свят. Дипломат номер едно на Европейския съюз, Федерика Могерини призова КНДР да се „откаже от по-нататъшни провокативни действия, които само покачват регионалното и глобално напрежение.”

„Не трябва да има повече война на Корейския полуостров. Независимо пред какви превратности се изправяме, севернокорейската ядрена ситуация трябва да бъде разрешена мирно”, заяви президентът на Южна Корея Мун Же-ин по време на среща със свои съветници.

Днес (15 август) се отбелязва годишнина от годишнина от изгонването на Япония от полуострова, един от малкото празници отбелязван и от Севера и от Юга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *