Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че страната ще използва ядрено оръжие само, ако суверенитетът и бъде застрашен от друга ядрена сила. По думите му Северна Корея е отговорна държава, разполагаща с ядрено оръжие която „ще изпълнява своите задължения за неразпространение“.

Говорейки по време на Седмия конгрес на Корейската работническа партия, лидерът на КНДР подчерта и необходимостта да се работи за обединението на Корея. „Северна Корея трябва да бъде готова за силово обединение с Южна Корея, в случай на агресия срещу Пхенян,” заяви той. Севернокорейският лидер поиска да бъдат възобновени военните преговори с Южна Корея, но, според него, „външни сили” не искат това.

На шестия конгрес на Работническата партия през 1980 г. беше обявен курсът на обединението на Корея чрез създаването на конфедерация от двете Кореи, като същевременно се запазят техните правителства.

Други важни теми, които бяха засегнати от лидера на КНДР бяха нуждата от засилване на ролята на правителството и разширяването на неговите функции. „Необходимо е да се усили правителството и да се разширяват неговите функции и роля, в същото време съзнателно да се прилага общият ред на партията с оглед динамичното изпълнение на трите революции – идеологическа, технологична и културна“, заяви Ким Чен Ун.

В неделя севернокорейската държавна телевизия излъчи „специалната“ му реч. Подобно съобщение в миналото обикновено е свързано със събития като ядрен тест или дори смърт на топ лидер. Но този път в речта беше наблегнато на „значението на прилагането на петгодишния план за икономическо развитие на страната в периода 2016-2020 г.“. Подробности за плана не бяха дадени.

Статията е по информация от KCNA, Xinhua, AFP и РИА Новости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *