Северна Корея успешно е тествала водородна бомба, която може да бъде монтирана в Интерконтинентална балистична ракета (ICBM), обяви държавната телевизия на страната.

Бомбата е била тествана с „перфектен успех“ и е била „значима“ стъпка за завършване на ядрената програма на Пхенян, съобщава още държавната телевизия, цитирана от Ройтерс. KCNA съобщава също, че компонентите на ядреното оръжие са произведени „у дома“.

Още в събота (2 септември) Пхенян обяви, че е разработил нова, по-съвършена атомна бомба, която е достатъчно малка, за да се побере в ICBM.

“Нашето водородно гориво, което може произволно да бъде настроено от десетки до стотици килотона, в зависимост от целта на ядрената атака, не само има огромна разрушителна мощ,“, но може да експлодира на голяма височина, произвеждайки „изключително мощен EMP [електромагнитен пулс] срещу обширен регион“, се казва в изявление, прочетено по националната севернокорейска телевизия.

По-рано днес, земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер беше отчетено в Северна Корея от Корейската метеорологична администрация (КМА), цитирана от южнокорейската новинарска агенция Yonhap.

Земетресението беше отчетено от службата за геоложки наблюдения на САЩ, както и от съответните китайски органи.

Министерството на външните работи на Япония, заяви, че според техните данни става въпрос за „ядрен тест“. Според Японската метеорологична агенция, трусовете са били поне 10 пъти по-мощни спрямо предишни ядрени тестове на КНДР. Днешният опит на Пхенян е 6-и поред.

Напрежението на Корейския полуостров се засилва през последните месеци. САЩ и съюзниците и казват, че Пхенян е нарушил международните си задължения относно ракетните тестове. Северът от своя страна нападна Вашингтон за засилване на американското военно присъствие в региона и в частност започването на съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея.

След последните тестове на балистични ракети на Пхенян, американският президент Доналд Тръмп заяви, че „всички опции са на масата“ и, допълвайки в последствие в своя профил в twitter, че „говоренето не е отговорът“.

Русия и Китай продължават да настояват, че военно решение на кризата не е опция. В петък руският президент Владимир Путин предупреди, че по-нататъшно ескалиране може да доведе до регионален конфликт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *