Санкциите няма да спрат Северна Корея от разработване на ядрени оръжия, заяви Владимир Путин по време на пресконференция тази сутрин.

Западната военна намеса в Ирак и Либия е причината комунистическата азиатска държава да вярва, че притежаването на ядрено оръжие е единствения начин да се защити, каза Путин пред репортери.

„Засилването на военна истерия в подобни условия е безсмислено, задънена улица”, допълни руският държавен глава.

По думите му „това може да доведе до глобална, планетарна катастрофа и огромна загуба на човешки животи. Няма друг начин за разрешаване на севернокорейския ядрен проблем освен с мирен диалог.”

Коментарът му идва, след като на среща на Съвета за сигурност на ООН в понеделник Съединените щати предупредиха, че подходът за налагане на „частични“ санкции срещу Северна Корея не е проработил. Посланикът на САЩ в ООН, Ники Хейли, заяви, че страната ще подготви нов пакет от санкции срещу КНДР, който ще бъде предложен за гласуване следващия понеделник.

Според Путин Пхенян никога няма да поддаде на напрежението, „докато не се чувства в безопасност.”

„Какво може да възстанови тяхната сигурност? Възстановяването на международното право”, каза още той като коментарите му вероятно са насочени към наскоро започналата серия от съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, чието започване Пхенян не одобри.

Напрежението на Корейския полуостров достигна нов пик, след като Северът осъществи шестия си по ред и най-голям ядрен тест през изминалия уикенд.

В неделя американският президент Доналд Тръмп писа в социалната мрежа twitter, че Вашингтон обмисля напълно спиране на търговията с всяка страна, която има бизнес отношения със Северна Корея. Изказването беше посрещнато с неодобрение от Китай, който е най-големият търговски партньор на Пхенян. От китайското външно министерство, заявиха, че подобен ход ще бъде нечестен и неприемлив, но използването на военна сила за разрешаване на проблема, никога не е било поставяно като опция на масата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *