През месец ноември писахме за чешки шофьор, който заведе дело срещу Deutsche post за неспазване на изискванията на закона MiLoG за минимално заплащане на работниците.

Жири Габрел, служител в транспортна компания от Прага, която прави доставки за „Дойче пост“, е осъществявал превози основно в Германия. Чешкият шофьор на камион случайно открива за MiLoG по време на рутинна проверка на един от германските пътища.

Официално борбата с дъмпинга от Източна Европа продължава, но много германски компании, особено в транспортния сектор намират вратички да не плащат задължителната минимална надница на служителите от Изтока. Въпреки че „Дойче пост“ не прие обвиненията, съдът нареди на компанията да плати останалото дължимо на шофьора.

Припомняме, че чехът е получавал по 550 евро на месец и по негови изчисления е трябвало да получи още над 8 000 евро. В края на януари, когато съдът отсъжда в полза на шофьора, на немските пощи е наредено да му платят 10 000 евро.

Прецедентът сега ще увеличи притесненията на много предприемачи, които се възползват от евтината източноевропейска ръка, защото може да последват още много подобни съдебни дела.

Какво е MiLog?

MiLoG, или Законът за минималната работна заплата в Германия е в сила от 2015 година. Според него, работниците, изпратени да работят в страната трябва да получават минималната надница на час, която е 8.84 евро от 2017 година (8.50 евро през 2016 г). Изискванията на закона са приложими както за работодателя, така и за главния контрагент (в случая „Дойче пост“).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *