В доклада си “Labour Market 2019” (Пазар на труда 2019) Dekra анализира работните условия и очакванията на работодателите в транспортния сектор.

Dekra, най-голямата аутомотив и индустриална одитна компания в Германия, публикува четвъртия си доклад за трудовия пазар. Експерти направиха 360 анализа, свързани с шофьорите на камиони. Резултатите са интересни, но не изненадват. Изглежда, че превозвачите са готови да наемат дори неопитни шофьори и да игнорират факта, че кандидатите за работа не отговарят на всички условия.

Безопасността на първо място

„Работодателите обръщат сериозно внимание на отговорни и ориентирани към безопасността шофьори, които имат отборен дух и поне частично разбиране за логистичните процеси,“ се посочва в доклада. До преди 10 години подобни изисквания са били много рядко явление в обявите за работа, (едва 3.2%). Сега обаче отговорното поведение на пътя е основата.

По отношение на практическите способности, най-много се търсят шофьори с опит в товарене, разтоварване и обезопасяване на товара (52.9%) и такива, които могат да извършват проста поддръжка на камиона (16%).

В допълнение, работодателите очакват бъдещите им служители да са отговорни и точни при изпълнение на работата си (52%). Нараства и търсенето на хора, които могат да работят в екип (изискване в близо 26% от обявите през 2019 година, спрямо 16% през 2016 година).Допълнителни придобивки

Вече неведнъж сме говорили за недостига на шофьори на камиони в Западна Европа. Германия е държавата с най-изявена и сериозна нужда от такъв тип работници. Това според експерите на Dekra може да бъде само от полза на шофьорите. Според доклада, работните условия в момента са много по атрактивни спрямо 6 години назад. 7 от 10 оферти за работа съдържат предложения за различни придобивки. Един от пет превозвачи предлага допълнително възнаграждение за квалификации и добро представяне на шофьорите. Това е значително увеличение спрямо 2013, когато едва 3% от работодателите са предлагали подобни добавки. 15% от транспортните компании предлагат и бонуси за празниците.

Въпросът е доколко всички тези придобивки, компенсират по-високите данъци и такси в Германия, които се начисляват върху заплатата. Ако имате опит с работа в страната или в друга държава от Европейския съюз, очакваме Вашите коментари и мнения в нашия сайт или във фейсбук страницата ни.

Снимка: pixabay

Един коментар за “Какви качества трябва да има шофьор на камион, за да работи за германски превозвач?

  • 22 септември 2019 в 20:50
    Permalink

    аз работя за немска фирма и мога да кажа че тук има доста българи и всичките са долни боклуци , комплексари и натегачи , а циганчетата са ок !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *