Вече ви разказахме за чешки шофьор на камион, който спечели дело в Германия срещу „Дойче пост“. Съдът нареди на компанията да плати на шофьора дължимите му пари компенсация за това, че не е получавал задължителната минимална заплата в Германия.

Решението на съда може да доведе до лавинообразен ефект, след като, окуражени от победата му, сега над 700 чешки шофьори решиха също да потърсят правата си.

Така много клиенти и транспортни компании могат да бъдат изправени пред сериозни проблеми за неспазване на закона MiLoG. Разпоредбите за минималната работна заплата се отнасят както за работодателя (транспортната компания), така и за клиента, поискал услугите и. Водачът може да избере към коя от двете страни да отправи претенциите си.

В германската фирма Faire Mobilität, която има за цел да се бори с несправедливите транспортни практики, ежедневно постъпват десетки искания от шофьори.

Броят им се увеличава значително през последните дни, след като по немските ТИР паркинги започнаха да се разпространяват брошури, информиращи за MiLoG.

Не всички шофьори обаче ще имат шанс да спечелят в съда, поради липса на доказателства (напр. маршрутни записи с часове на товарене, разтоварване, почивка, преминаване на граници и др).

За да избегнат санкциите, немските компании са решили изискват от подизпълнителите си да спазват германските норми, включително и тези на MiLoG.

Какво следва оттук нататък? Победа на шофьорите за справедливо заплащане или нова схема от страна на компаниите за избягване на законите?

Очакваме Вашите мнения.

Снимка: Jochen Teufel, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *