Германският телевизионен уебсайт rtlnext.de разказа историята на Юрген Хайм, 49-годишен шофьор на камион, който предотврати трагедия благодарение на това, че е запазил самообладание и е мислил достатъчно трезво в критичния момент.

Хайм е карал танкер с 25 000 литра дизел и 10 000 литра бензин през баварския град Шробенхаузен, когато вижда пожар в огледалото си за задно виждане.

Той решава моментално, че не може просто да скочи от превозното средство и да избяга, защото то ще катастрофира и ще избухне в центъра на града. Затова се обажда за помощ на 112 и моли диспечер да го насочи към зона, в която няма хора. Хайм успява да излезе от града, където вече го чака пожарна. Причината за пожара вероятно е пробита гума.

Съветите на специалистите

В горещо време обръщайте специално внимание на гумите. Когато температурата на въздуха е 30 градуса Целзий, тази на асфалта може да достигнат до 60 градуса. В тези условия гумите се износват по-бързо и това създава по-голяма опасност от произшествие.

Преди всяко пътуване проверявайте налягането в гумите, както и възможни повреди по тях.

Ако гума се спука, докато шофирате, запазете спокойствие и започнете да спирате постепенно, в никакъв случай не скачайте на спирачките бързо.

Ако гумата се запали, шофьорът трябва да продължи да кара, докато пожарът спре. Ако камионът бъде спрян, огънят може да се разпростре по цялото превозно средство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *