Шофьор на камион, собственик на транспортна компания от Мурсия, Испания, се изправи пред съда в Кан (Калвадос) на 31 май, за да отговаря по обвинение в трафик на имигранти към Англия.

Самото престъпление е било установено в нощта на 25 срещу 26 април в Оустерхам (Калвадос). Полицията е имала информация, че шофьорът на испанския камион ще транспортира мигранти до Англия. След като превозното средство е било спряно, органите на реда са отворили хладилното ремарке (движещо се при температура +8 С), където са открили трима албанци, един от които непълнолетен.

33 годишният шофьор и собственик на фирмата, е правел десетия си транзит от Франция до Лондон.

Превозвачът твърди, че е бил принуден от трафиканти да превози хората. От друга страна обаче, прокурорът е изказал твърдение, че мотивацията на шофьора да транспортира мигрантите е била изцяло финансова и той е участвал в експлоатация на човешко нещастие. За такова престъпление наказанието е 18 месеца затвор и 9 месеца забрана за влизане на френска територия.  

Изглеждащата неизбежна осъдителна присъда е избегната, след като френският адвокат на обвиняемия излага пред съда твърдението, че полицейските действия трябва да бъдат анулирани, тъй като камионът е трябвало да бъде проверен от съдебна полиция, или поне в присъствието на такава.

Именно тези факти, базирани на процедурен пропуск са осигурили свободата на испанеца.

Снимка: Flickr, NotrucksNolife; Снимката е примерна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *