Много шофьори на камиони карат повече от позволените часове като причините варират от искане на шефа до лично желание за покриване на повече километри и съответно получаване на повече пари.

Факт е обаче, че не всеки шофьор може да издържа на подобно натоварване. Пример за това е испански шофьор на камион, който миналата седмица е бил задържан от полицията в Елче, след като е дал положителна проба за употреба на кокаин и бензодиазепин.

Служителите на реда са установили също, че той е карал 20 часа без почивка. В споменатите 20 часа той е направил единствено една кратка пауза.

Транспортното законодателство в Испания предвижда гъвкавост при правенето на курсове, но максималният период за каране без дълга почивка е 9 часа с 45 минутни спирания на всеки 4 часа и половина. След това шофьорът на камион трябва да прекъсне за 11 часа преди отново да се върне зад волана.

Шофьорът вероятно ще получи глоба от 4 000 евро, тъй като е направил много сериозно нарушение. Също така ще му бъдат отнети 6 контролни точки от свидетелството за управление на МПС. Към тези глоби се прибавят и 1 000 евро за шофиране след употреба на наркотици.

Според нас употребата на алкохол и наркотици е израз на изключително безотговорно поведение, когато един човек се качва зад волана, особено шофьор на толкова голяма машина. Нищо не оправдава застрашаването на живота на останалите участници в движението.

Очакваме и Вашите коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *