Шофьори на камиони във Франция блокират днес петролни депа в знак на протест срещу трудовите реформи на президента Емануел Макрон.

Протестите са организирани от синдикатите Обща конфедерация на труда (CGT) и Форс увриер (FO), които, използвайки свои камиони блокираха 8 петролни депа рано тази сутрин. Шофьорите също така организират т.нар. „go-slows“, движейки се бавно по пътищата, с което затрудняват движението.

Правителството съобщи, че страната има достатъчно запаси на петрол и дизел, за да издържи на блокадите.

Предстои и столицата Париж да бъде засегната от протестите, които започнаха от северната чат на страната.

Блокадите на шофьорите се дължат на страховете им, че с новите реформи ще се улесни възможността да бъдат уволнявани, както и, че може да загубят плановете за ранно пенсиониране.

Промените в трудовото законодателство на президента Макрон предизвикаха общественото недоволство още през почивните дни, когато около 132 000 души излязоха на протести в цялата страна.

Законовите промени дават на бизнеса повече гъвкавост да преговаря за условията на плащане и работа, вместо да бъде обвързан изцяло от държавните изисквания. Вече ще бъде по-лесно да се освобождават служители и да се ограничат компенсациите за несправедливо уволнение.

Според Емануел Макрон с промените се цели стимулиране на предприемачеството и намаляване на високата безработица, която в момента е 9.6%.

 Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *