В някои случаи може да се наложи да се кара превозно средство, оборудвано с цифров тахограф, но шофьорът да няма съответната карта на водача. В тези случаи трябва да шофьорът на камиона да е наясно с възможните ситуации и начини за правилно излизане от ситуацията.

На първо място е важно да се изяснят обстоятелствата, при които шофьорът има право да кара превозното средство без да разполага с тахографска карта. Те са предвидени в глава V на Регламент ЕС 165/2014 и по-специално – в чл. 29, посветен на изгубени, откраднати или дефектни карти. В него се важни следните два параграфа:

 • Когато карта на водача е повредена, неизправна, изгубена или открадната, водачът подава в срок от седем календарни дни заявление за нейната замяна до компетентните органи на държавата-членка, в която е мястото на обичайното му преби­ваване. Тези органи издават карта за замяна в срок от осем работни дни след получаването на подробно заявление за тази цел.
 • При обстоятелствата, изложени в параграф 4, водачът може да продължи да управлява превозното средство без карта на водача за максимален период от 15 календарни дни или за по-дълъг период, ако това се налага за връщането на превозното средство в неговия гараж, при условие че водачът може да докаже, че е невъзможно да представи или използва картата през този период.

Накратко, в случай на загуба, кражба или неизправност, може да шофирате за максимален период от 15 дни (с изключение, ако има нужда да се закара превозното средство до определено място). Важно е да се знае, че не може да се управлява камион/бус, оборудван с цифров тахограф, ако картата на водача е изтекла.

В случаите, предвидени от наредбата, има задължение да бъде поискана подмяна на тахографската карта в рамките на 7 календарни дни, а след подаване на заявлението за нова карта, те ще бъде осигурена в рамките на 8 работни дни.

След като са изяснени случаите, в които може да се шофира без карта на водача, е нужно да се обясни и как правилно да действаме, за да няма проблеми пред контролните органи. Стъпките са описани в Регламент на ЕС 165/2014, чл. 35, който гласи:

 1. При повреждане на тахографски лист с регистрирани данни или на карта на водача съответният водач прикрепва повредения тахографски лист или повредената карта на водача към всеки резервен тахографски лист, използван за замяна.
 2. Когато картата на водача е повредена, неизправна, изгубена или открадната, водачът:
 1. в началото на пътуването си разпечатва характеристиките на превозното средство, което управлява, и въвежда в тази разпечатка: 

i)данни, които позволяват идентифицирането на водача (име, номер на картата на водача или на свидетелството за управление на МПС), включително неговия подпис;

ii) периодите, посочени в член 34, параграф 5, буква б), подточки ii), iii) и iv);

b. в края на пътуването разпечатва информацията, свързана с периодите, регистрирани от тахографа, регистрира всички периоди на друга работа, периоди на разположение или почивка след момента на разпечатването в началото на пъту­ването, ако това не е регистрирано от тахографа, и отбелязва на този документ данните, които позволяват идентифицирането на водача (име, номер на картата на водача или на неговото свидетелство за управление на МПС), включително подписа му.

Следва да се уточни какъв е правилният начин шофьорът да продължи при създадените обстоятелства:

 • Щом започне работния ден, в менюто на тахографа се избира опцията за записване на началото на деня на водача (страна, автономна общност). С това действие се обосновава времето и мястото на започване на работния ден. Ако преди това са били извършени други дейности, те също трябва да бъдат отчетени със съответните допълнителни записи.
 • След това в менюто за отпечатване се избират дейностите на превозното средство от последните 24 часа (24h). Бележката се отпечатва. Попълва се на гърба с пълното име, номера на шофьорската книжка или номера на повредената карта на водача и се подписва.

След приключване на работния ден се следват следните стъпки:

 1. Избира се в менюто на тахографа опцията за запис на края на деня на водача (страна, автономна общност).
 2. В менюто за отпечатване се избират дейностите на превозното средство от последните 24 часа (24h). Бележката се отпечатва. Попълва се на гърба с пълното име, номера на шофьорската книжка или номера на повредената карта на водача и се подписва.
 3. Запазват се двете бележки заедно като шофьорът ги носи със себе си в следващите 28 дни и след това се съхраняват в транспортната компания като всеки друг тахографски запис.

Снимка: tachosupplies.co.uk

2 коментара за “В кои случаи може да се шофира без тахографска карта

 • 10 октомври 2018 в 16:12
  Permalink

  Здравейте колеги! Някой Може ли да ми обясни, дали е задължително, когато с камиона се правят маневри в фирмата, задължително ли е да се поставя карта? Проблема е такъв: по време когато аз съм правил почивка, във фирмата в която работя, с камиона са правили маневри из двора и са премествали ремаркета. Спират ме и ми правят акт, за това,че съм управлявал без карта и не съм спазил почивката. Къде мога да прочета, нещо по този въпрос?

  Отговор
  • 10 октомври 2018 в 21:39
   Permalink

   Колега, публикувахме въпроса Ви на страницата ни във Фейсбук bepnews. Вече има коментари, може да ги разгледате там.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *