Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Гърция трябва да продължи с реформите, ако иска да остане в еврозоната. Той отхвърли възможността за облекчаване на дълга на Атина.

Докато финансовите министри от еврозоната се подготвяха за среща днес в Брюксел, за да обсъдят краткосрочно облекчаване на дълга на Атина, Шойбле постави ултиматум на страната: да се реформира или да напусне ЕС.

“Атина трябва най-накрая да въведе нужните реформи,“ каза германският министър пред изданието „Билд ам Зонтаг“. „Ако Гърция иска да остане с еврото, няма друг начин – всъщност напълно независимо от равнището на дълга“, допълни той.

Гърция вече има 330 милиарда евро дълг.

За да си осигури нови заеми от европейските финансови институции, Атина трябва да „либерализира“ пазара на труда. Това означава управляващите да позволят на компаниите да уволняват служители по-лесно, с по-малко законови пречки. Сред другите мерки, които не се одобряват от гръцките граждани, е предложението на Брюксел за премахване на някои от правата на гръцките синдикати.

Шойбле коментира, че в момента Гърция не може да разчита на помощ от международните кредитори. По думите му финансирането няма да е от помощ за страната.

Германското правителство обеща да не иска от парламента повече пари за Атина, докато Международният валутен фонд (МВФ) не започне да кредитира държавата отново.

Към момента нови заеми от МВФ не са възможни, казва организацията, поне докато не бъде сигурно, че дългът на Гърция е устойчив. От друга страна гръцкото правителство твърди, че огромните задължения пречат на постигането на устойчив растеж.

От 2010 година Гърция получи три международни спасителни финансови пакета, с което дългът й достигна 180% от брутния вътрешен продукт (БВП). Държавата продължава да е на водещото място по задлъжнялост в еврозоната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *