Британският премиер Тереза Мей получи писмо от шотландския първи министър, Никола Стърджън (на снимката), в което се отправя официална молба за провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия.

„Както сте били осведомени, шотландският парламент сега определи с ясно мнозинство, че ще има референдум за независимост“, написа Стърджън.

„Целта на подобен референдум е да даде на хората в Шотландия избор да следват Великобритания извън ЕС и единния пазар, по условията, които вие ще договорите, или да стане независима страна, способна да чертае своя собствен курс и да изгради искрено партньорство между равни с другите нации от Обединеното кралство,“ пише още тя и допълва: „По тази причина аз пиша, за да започна ранни дискусии между нашите правителства, за да се съгласим на правилник според раздел 30 от Шотландският Акт от 1988 година, който позволява узаконяване на референдум за/от шотландския парламент.“

Правителството на Тереза Мей вече заяви, че ще отхвърли молбата.

Във вторник шотландските депутати гласуваха с 69 срещу 59 за искане на второ национално допитване някъде между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 година.

Говорител на британския премиер коментира: „Министър-председателят беше ясна, че сега не е времето за втори референдум за независимост и ние няма да влизаме в преговори относно предложението на шотландското правителство.

Би било нечестно спрямо народа на Шотландия да ги молим да вземат толкова важно решение без нужната информация за нашата бъдеща връзка с Европа, или какво ще представлява независима Шотландия.

Ние сме били заедно като една страна повече от 300 години. Ние сме работили заедно, успявали сме заедно, водили сме войни заедно и имаме светло бъдеще. В това важно време, трябва да работим заедно, а не да се разделяме.“

Снимка: First Minister of Scotland, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *