Приложението за споделено пътуване Uber стана обект на много поляризирани мнения в Европа. От една страна някои го смятат за заплаха за бизнеса им, а за други е основен източник на доход.

Таксиметровите шофьори в Лондон смятат Uber като заплаха за техния доход и професионална репутация.

От компанията искат да „съжителстват” с лондонските шофьори на таксита и затова пуснаха опцията UberTAXI в приложението си. В допълнение днес беше премахната и таксата, която по принцип се взима за всеки пътник, който Uber осигурява. Разбира се срокът на тази отстъпка е 12 месеца.

„За лондончани това означава, че те могат да поръчат традиционно черно такси с натискането на един бутон, и да платят по електронен път, вместо да се тревожат за плащане в брой,” коментира Джо Бертрам, регионален генерален мениджър за Uber Великобритания. „За таксиметровите шофьори е възможност да си осигурят пътник, дори когато няма хора на пътя, или, ако чакат на дълга опашка, да дойде техния ред.”

Някои не са съгласни дори с това предложение и използването на приложението ще бъде въпрос на принципи. Uber е конкуренцията и подкрепянето и ще подкрепи стратегията на компанията. Ако таксиметровите шофьори използват UberTAXI, това ще окуражи повече хора да използват приложението. Така в един момент използването на Uber ще стане неизбежно, а след 12 месеца таксите ще бъдат също налице.

Трябва да се има предвид, че въпреки атрактивното предложение, хората все пак ще имат избор да пътуват и с по-евтините алтернативи на Uber.

Във Франция Uber пък влиза в помощ на шофьорите, които използват приложението в Париж. Днес, между 11 сутринта и 3 следобед, услугата ще бъде спряна. По това време шофьори ще стачкуват срещу нов закон, предложен от френското правителство, с който се цели забраняване на шофьори на миниванове да използват Uber и други приложения.

Таксиметрови шофьори също протестираха миналата седмица, което беше последвано и от „погребален марш” на Uber колите на 3-и февруари. Шофьорите твърдят, че Uber и подобните на него приложения им осигуряват до 70% от доходите и искат да спрат новите планирани регулации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *