Швейцарските шофьори на камиони усещат натиска от източноевропейската конкуренция.

Той се отразява както на компаниите, които губят пазарен дял, така и на шофьорите, пише ежедневника “Tages Anzeiger”. Според местната медия швейцарските предприемачи все повече разчитат на чуждестранни шофьори.

Дава се пример с реклама на компания Galliker, която търси международни шофьори на словашкия трудов пазар. Компанията не иска опитни водачи, а само наличието на съответните разрешителни за каране на тежкотоварни автомобили. Основната заплата е 670 евро + 62 евро дневно. „Това е нормална, дори малко по-висока“ заплата, коментира за “Tages Anzeiger” ръководителят на компанията Петер Галикер.

Почти всички големи компании отварят офиси в други държави, за да наемат камиони и шофьори и да увеличат рентабилността си в Европа, коментира Давид Пирас, председател на профсъюза „Routiers Suisses”.

Швейцарците рядко печелят поръчки за международни транспорти в ЕС поради високите ставки на заплащане.

Както отбелязва ежедневникът, дори транспорти в страната се осъществяват често от чуждестранни шофьори, които нямат проблем да работят за заплата от 4 000 швейцарски франка. За сравнение швейцарски шофьор ще взема за същата работа ок. 5 000 швейцарски франка, „което едва стига за водене на достоен живот“, коментира Пирас.

Швейцарците са притеснени от факта, че не могат да се конкурират с поляци и румънци, отбелязва вестникът. Според медията полските и румънски агенции за наемане на персонал, предлагат изобилие от атрактивни оферти на базата на споразумения с швейцарски работодатели.

Според проучване, осъществено от Ecoplan по молба на Асоциацията за публичен транспорт (VöV) и Асоциацията на търговските превозни средства (Astag) транспортът на стоки от чуждестранни превозвачи е по-евтин с между 13 до 17% в сравнение с услугата предлагана от швейцарските превозвачи от индустрията. Най-сериозните играчи, без изненада, са полските компании, пише порталът 20min.ch. Те държат 30% дял от европейския пазар.

Досега Швейцария е предпазена донякъде само благодарение на споразумение с Европейската общност, което забранява каботажа в страната да се осъществява от чуждестранни превозвачи. Ситуацията може да се промени, тъй като в момента ЕС преговаря с малката държава за облекчаване на правилата и.

Според прогнози, вдигането на забраната на каботажа може да доведе до сваляне на цените от страна на поляците с до 25%, което без съмнение ще отслаби още повече транспортната индустрия. Според председателя на“Suisse Routier”, това би довело до загуба на 80 000 работни места в швейцарския транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *