Сериозни бури засегнаха Холандия през миналата седмица. Силен вятър на път N50, близо до Кампен в провинция Overijssel, преобърна полски камион.

Шофьорът на камиона е имал късмет и тежкият Mercedes не е бил изтласкан от виадукта, на който се е намирал по това време. Човекът е трябвало да чака няколко часа помощ, докато намалее силата на вятъра, а пътят между Кампен и Енс е бил затворен за движение през това време.

Бурите в Холандия през последните дни бяха съпроводени от силни ветрове, достигащи до 9-а и 10-а степен по скалата на Бофорт.

Как да се държат шофьорите на камиони по време на буря и силен вятър?

  • На първо място, скоростта трябва да бъде намалена.
  • Посоката на вятъра е много важна като най-опасно е, когато той е страничен. В такъв случай е най-разумно тежкотоварната машина да спре да се движи.
  • При насрещен или попътен вятър намаляването на скоростта до 40 км/ч и поддържане на разумно разстояние (поне 3 секунди) от превозното средство отпред, са полезни решения, които могат да спестят сериозни проблеми.
  • Когато камионът е празен, най-добре е брезентът да е вдигнат.
  • По време на бури, ако е възможно трябва да се избягва шофиране по мостове, виадукти и през гори, където дърво може да падне на пътя, или по-лошо – да падне върху камиона.

Видео на камиона може да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *