След успешния дебют на хомологирания от FIA състезателен автомобил Sin R1 GT4, както и многобройните топ позиции, спечелени през сезон 2015, компанията гледа извън Европа и премина отвъд Атлантика.

Наши два състезателни автомобила вече участват в американския шампионат Pirelli World Challenge. Следвайки мотото „От състезанията към съвършенство на уличния автомобил”, производителят показа последна разработка – уличният модел Sin R1, който бе представен на автосалона в Женева. Първоначалната идея около създаване на уличен автомобил, доведе до сериозни тестове и изцяло нов автомобил. Това се случи с амбицията да направим продукт, който да се сравнява с големите имена при спортните автомобили, но с по-висока степен на автентичност и връзка със спорта.

Резултатът е автомобил, до известна степен приличащ на предишните прототипи, но върнат обратно на чертожната дъска, започнат отначало. Прецизната и детайлна работа, инженерните постижения, подкрепени с повече от 5 милиона евро, използвани в тази насока, доведоха до създаването на този изцяло нов автомобил. Въз основа на 5-годишното развитие и състезателен опит, стъпка по стъпка, компанията е стигнала до качество и ниво на представяне, сравнимо, дори по-добро от това, на повечето известни марки производители на суперколи в света. Започвайки с купето – първите Sin прототипи и тестови коли са произведени от фибро стъкло, което поради съображения за здравина, тегло и твърдост беше заменено. Новия уличен автомобил е изцяло изработен от карбонови композитни материали, изработени в завода в България по най-нови технологии и с отлично качество.

Основата на колата е – хомологираната от ФИА състезателна тръбна конструкция, изработена от специални студеноизтеглени тръби Т45. Здравината на тази конструкция се подсилва от карбон-композитните елементи на купето, които завършват структурата на автомобила. Стандартната версия на уличния автомобил има същото тегло като състезателния – 1250 кг. Двигателите, базирани на 6.2 до 7.0 литровия V8 от GM започват от 430 и достигат до 660 конски сили. В комбинация с новата 10-стъпково регулируема система за контрол на сцеплението на автомобила, както и с отличното си механично сцепление, колата може да бъде шофирана с голяма лекота, както в сняг, така и по най-горещия пистов асфалт. Скоростната кутия на Sin Car – изработена от Oerlikon Graziano (доставчик на скоростни кутии на повечето марки супер автомобили) и тунинговани специално за Sin Cars от италианска тунинг компания на скоростни кутии. По желание, може да бъде поставена състезателна секвенционална падъл шифт или полу-автмоматична скоростна кутия.

Значителна точка в развитието на окачването, през 2015 г., бе началото на сътрудничеството на марката с известния производител на амортисьори – Ohlins. Първоначално новите амортисьори са внедрени в състезателния автомобил и след множество тестове, много и различни настройки, биват пренесени към уличните автомобили. Базовият модел идва с единично настройващи се амортисьори Ohlins, но има опция и за двойно настройващи GT4 амортисьори.

promo_2055440

Изключителното окачване – благодарение на развитата система „двоен носач-пушрод –рокер”(подобна на F1), придоби нова опция – хидравличната повдигаща система с увеличение до 40 мм височината на автомобила при шофиране до 60 км/ч.

Спирачки – за цялата спирачна система Sin разчитат на един от най-известните производители в света – AP Racing. Произведени специално за Sin Cars – 360 мм дискове и шест бутални апарати – много сходни с тези на състезателния автомобил. Новината при спирачната система е BOSCH ABS, който е разработен с BOSCH Engineering – Германия, за Sin R1. Що се отнася до джантите – 9 х 19„ предни  и 11 х 19„ задни, произведени от известен италиански производител на джанти. Опция за 20-инчови може също да бъде предложена.

Гумите са Michelin Pilot Sport Cup 2, предни 245/35/19 и задни 305/30/19, които осигуряват отличния контрол и стабилност, както на улицата, така и на пистата. SIN R1 идва също и с чисто нова електрическа инсталация с CAN линия, специално създадена за модела R1, с един много важен компонент – захранващият модул. Той замества всички съществуващи релета и бушони, както и дава информация за електрическото захранване на всеки един компонент – подобрява представянето и намалява броя на връзките в електрическата инсталация, респективно и теглото на автомобила.

Помислено е и за половинките на шофьорите. От компанията са интегрирали отделение за багаж в предната противоударна структура на автомобила. Като специална функция за безопасност, колата е също така оборудвана с карбонов страничен панел, тип пчелна пита, за защита от удари със странична висока енергия. Такива панели се използват и в състезателните автомобили. Sin Car се придържа към индивидуалността и ексклузивността – това се подчертава допълнително от възможността клиента сам да избере измежду голяма гама бои, визуални карбонови части, различни интериорни комбинации като: кожа, алкантара и/или карбон.

Аеродинамичните характеристики на автомобила са шедьовърът. Дизайнът на купето подобрява сцеплението значително, при увеличаване на скоростта. Преден сплитер, равен под и електронно контролирано,  регулируемо задно крило прави сцепление от 400 кг при скорост от 100 мили/ч със съотношение 46%/54% на преден/заден мост. Тези цифри, както и разпределение на теглото от 38/62 на преден/заден мост, правят колата перфектно балансирана, както при ниска, така и при висока скорост.

За любителите на състезания и тренировки на писта, е подготвен SIN R1 RS, който произлиза от хомологираните GT4 състезателни автомобили. Със сухо тегло от по-малко от 1200 кг, колата ускорява от 0 до 100 км/ч, за около 3 секунди.  SIN R1 RS дава незабравимо и невероятно пистово представяне. Цените на новата и последна версия на SIN R1, вече в производство, започват от 145 000 паунда, без включени такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *