За да отбележат пристигането на Дакар 2017 в Боливия, организаторите предложиха етап, акцентът в който попадна върху навигацията. Екипажът Депре/Кастера премина през етапа без грешки и записа първото си най-добро етапно време, откакто управлява PEUGEOT 3008 DKR, с което вече води във временното класиране, следван от екипа на съотборниците Петерханзел/Котре.

След закъснението, което регистрираха в сряда, Сирил Депре и Давид Кастера направиха необходимото, за да спечелят днешното изпитание, като демонстрираха качества, както в карането, така по отношение на навигацията. Бившият мотоциклетист излезе начело в класирането при третата контрола и задържа лидерството си до финала в Тупица, Боливия. Това беше първата победа на Депре на етап от Дакар, след 33 регистрирани на две колела. Французинът е новия лидер във временното класиране, като има преднина от 4 минути и 8 секунди пред Стефан Петерханзел.

Лидерите от предишния ден Льоб/Елена бяха водачи в началото на днешното изпитание, преди да получат технически проблем със загуба на мощност по време на преминаването на дюните между първата и втората контролни точки. Те се наложи да спрат на два пъти, но впоследствие успяха да ремонтират двигателя на своя 3008 DKR N°309 и да постигнат петото най-добро време за деня. Въпреки загубата на около половин час, екипът в момента се намира на четвърто място във временното класиране (+22 минути 23 секунди).

На прага на това да поеме лидерството във временното класиране, Карлос Сайнц се преобърна пет километра преди края на етапа. За щастие, екипажът е невредим и бе в състояние да завърши изпитанието.

Победителите от третия етап Стефан Петерхансел и Жан Пол Котре бяха забавени в резултат на навигационни проблеми. След като се отклони от маршрута, французинът попадна в речно корито и се наложи да бъде сменена повредена гума. Въпреки загубеното време, екипът успя да се изкачи с една позиция и заема второ място във временното класиране.

 

ВИД ТЕРЕН: средна надморска височина: 3500 метра / дюни / множество промени в траекторията

УСЛОВИЯ: Предизвикателства по отношение на навигацията

Температури: между 24°C и 28°C

СРЕДНА СКОРОСТ НА ДВИЖЕНИЕ: 113 км/ч

МАКСИМАЛНА СКОРОСТ НА ДВИЖЕНИЕ: 186 км/ч

КЛАСИРАНЕ СЛЕД ЕТАП 4

  1. DESPRES Cyril (FR) / David CASTERA (FR), PEUGEOT 3008DKR , 04 h 22 min 55 sec
  2. HIRVONEN Mikko (FIN) / PERIN Michel (FR), MINI, + 10 min 51 sec
  3. ROMA Nani (SP) / HARO BRAVO Alex (SP), TOYOTA, + 12 min 51 sec
  4. PETERHANSEL Stéphane (FR) / COTTRET J-P. (FR), PEUGEOT 3008DKR, + 15 min 15 sec
  5. LOEB Sébastien (FR) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, + 22 min 13 sec

ПРЕДВАРИТЕЛНО ГЕНЕРАЛНО КЛАСИРАНЕ СЛЕД ЕТАП 4

  1. DESPRES Cyril (FR) / David CASTERA (FR), PEUGEOT 3008DKR, 11 h 33 min 16 sec
  2. PETERHANSEL Stéphane (FR) / COTTRET J-P. (FR), PEUGEOT 3008DKR , + 04 min 08 sec
  3. HIRVONEN Mikko (FIN) / PERIN Michel (FR), Mini, + 05 min 04 sec
  4. LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, + 06 min 48 sec
  5. ROMA Nani (ESP) / HARO BRACO Alex (ESP), Toyota Hi-Lux, + 10 min 30 sec

Още за Дакар 2017 четете тук.

Снимка: Peugeot

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *