Външният министър на Сирия, Валид Муалем, отрече обвиненията, че сирийската армия е използвала химически оръжия в град Идлиб, подчертавайки, че армията никога няма да използва подобни оръжия срещу своя народ или дори срещу терористи.

По време на пресконференция Муалем заяви, че въздушната атака на сирийската армия е била насочена срещу оръжейно депо, където терористичната групировка „Ислямска държава“ е била разположила химически оръжия.

Министърът отново заяви, че е невъзможно армията – която е постигнала значителен напредък по почти всички всички фронтове – да е използвала забранени оръжия срещу „собствените си хора“.

На въпрос дали Дамаск би позволил чуждестранно разследване на случая в Идлиб, Муалем заяви, че миналият опит при подобни разследвания не е „бил обнадеждаващ“. По думите му не може да се предвиди „реалността на американските намерения“ в Сирия.

Междувременно, говорителят на руския президент, Дмитри Песков, заяви, че Кремъл вярва, че сирийската армия ще направи всичко по силите си да предотврати химически оръжия да попаднат в ръцете на терористи.

“Веднага след трагедията никой не е имал достъп до тази област, затова никой няма убедителни данни. В последствие, всяка информация, до която американската страна и нашите колеги от други държави може да имат достъп, може да не е базирана на обективни факти“, каза той пред репортери.

Също така, по-рано днес, Франция и Германия се обявиха против евентуални еднолични действия на САЩ в Сирия.

„Ще се радваме, ако САЩ, особено на фона на тази ужасна газова атака, разберат, че политическият процес под егидата на ООН трябва да доведе до решение на конфликта, до свалянето на режима на Асад, до избори в Сирия. Съединените щати трябва да подкрепят тези усилия“, заяви германският външен министър Зигмар Габриел в телевизионно интервю.

Френският му колега Жан-Марк Еро предупреди американския държавен глава Доналд Тръмп да не предприема бойни действия в Сирия.

Коментарите последваха по-ранни намеци от страна на Тръмп за възможен военен отговор на газовата атака в Идлиб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *