От 1 октомври 2018 влизат в сила промени в Закона за системата за мониторинг на автомобилния превоз на стоки в Полша.

Една от най-важните промени е свързана със превоза на стоки, обхванати от системата SENT. От 1 октомври ще трябва да сте оборудвани с устройство, което предава данни за геолокация в превозното средство. Това може да бъде:

  • устройство за локация (напр. таблет или смартфон) с инсталирано приложение SENT GEO, което се използва за проследяване пътя на превоза на стоки или
  • система, използвана от превозвача, която събира и предава данни за геолокация на транспортното средство, т.нар. външна система за локация (ZSL).

Приложението SENT GEO е безплатно за изтегляне от Google Play (за  Android)  и от App Store (за Apple iOS).

Ако камионът ви е оборудван с устройство за локация, трябва да стартирате устройството преди да започнете превоза на стоки на територията на Полша или при влизане в страната. Съответно устройството се изключва едва, след като доставите стоките на място или когато напуснете Полша.

Ако установите, че устройството Ви не работи правилно за период от повече от един час, се препоръчва незабавно да спрете на най-близкия паркинг и да потърсите разрешение на проблема.

Разбира се при нарушение на новите правила, превозвачът може да бъде глобен с до 10 000 PLN (ок. 4 550 лв). Но тези глоби няма да се налагат до края на 2018-а година.

Повече по темата четете тук и тук.

Снимка: International Transport Workers Federation, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *