Очакваме с нетърпение новия Honda Civic в България. Екипът на BEPnews нееднократно е хвалил прекрасния дизайн на колата. Японският производител обаче е заложил много и на сигурността като целта е била да се създаде най-здравото купе в компактния клас. Предстоят краштестове на Euro NCAP, които ще отговорят на този въпрос.

Платформата на Civic е със следващото поколение на структурата ACE™ (Advanced Compatibility Engineering), включваща структурни елементи, които да разпределят още по-равномерно енергията при удар. Колата има много по-добри характеристики що се отнася до предна, странична и задна устойчивост при удар.

В новото поколение тази структура също включва и технология за противодействие на удара (crash stroke), при която предната решетка е оформена така, че да изтика двигателя надолу и назад при сблъсък. Това ефективно добавя още 80 милиметра противоударна зона, която поглъща вълната с предната част на автомобила и така се намалява проникването й вътре в купето.

2017 Honda Civic

Шестте въздушни възглавници предпазват пътниците, като тук са включени и страничните интелигентни, както и i-SRS.

Пасивната безопасност на десетото поколение на Civic е допълнена от пълния арсенал от системи за активна безопасност, обединени от Honda SENSING, която за първи път е включена в стандартното оборудване за всички нива. Цялата система използва комбинираната информация от радара, камерата и високотехнологичните сензори, за да предупреждава и да помага на шофьора при потенциално опасно сценарии.

2017 Honda Civic

Honda SENSING включва следните технологии:

 • Спирачна система за предотвратяване на удар (Collision Mitigation Braking System): спира автомобила, ако системата установи, че ударът с предностоящия автомобил е неизбежен. Първо сигнализира звуково, а след това, ако е необходимо, следва автоматично прилагане на спирачно усилие.
 • Сигнализация за челен удар (Forward Collision Warning). Сигнализира звуково и визуално, за да предупреди шофьора за опасност от потенциален удар.
 • Сигнализация за напускане на пътното платно
 • Предотвратяване на напускане на платното (Road Departure Mitigation): използва данните от вградената в предното стъкло камера, за да установи дали автомобилът напуска платното. С помощта на електрическия усилвател на волана прилага леки корекции на траекторията на движението, за да върне автомобила в правилна позиция, като в определени ситуации системата прилага и спирачно усилие. Ако шофьорът поеме контрол над ситуацията, системата се изключва автоматично.
 • Асистент за спазване на пътното платно (Lane Keeping Assist System): спомага автомобилът да се позиционира в средата на платното, по което се движи, като мултифункционалната камера „разчита“ пътната маркировка и системата коригира движението на автомобила.
 • Адаптивен автопилот (Adaptive Cruise Control): благодарение на него шофьорът има възможност да зададе на електрониката желаната скорост и дистанция от движещия се отпред автомобил.
 • Разпознаване на пътни знаци (TSR).
 • Интелигентен асистент за скорост: комбинира автоматичния ограничител на скоростта, зададена от шофьора с информацията от TSR, с автоматичното й регулиране спрямо предписанията на пътните знаци.
 • Интелигентен адаптивен автопилот (i-ACC): водеща технология, дебютирила с 2015 Honda CR-V. Тя „предугажда“ и автоматично реагира на промените в движението на останалите автомобили на многолентова магистрала. Използва камера и радар, с чиято помощ прогнозира и автоматично реагира спрямо поведението на останалите автомобили в движението.

Други технологии за безопасност в новия Civic са:

 • Информация за мъртва точка: специален радар установява наличието на автомобил в зоната на мъртвата видимост за шофьора на Civic и сигнализира чрез светлинни предупредителни знаци в двете странични огледала.
 • Сигнализация за напречен трафик: при движение назад страничните сензори на Civic засичат перпендикулярно приближаващите се автомобили и системата подава сигнал.
2017 Honda Civic

Широкоъгълна камера за обратно виждане осигурява отлична видимост, когато се движим назад – обикновеният 130-градусов обзор, 180-градусов, както и ракурс отгоре надолу.

Други стандартни системи включват мониторинг за налягането в гумите, както и стабилизиращ асистент с тракшън контрол.

Системите за сигурност са нещо задължително в новите автомобили, но фактът, че тук са облечени в красивия дизайн на Honda Civic, просто ни задължава да ги опишем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *