В сравнение с темпото на развитие в ИТ-индустрията, производителите на автомобили по традиция са по-бавни при внедряването на усъвършенствани системи за безопасност в новите модели. През последните години обаче секторът на тежките и лекотоварните автомобили изненадва с пълна промяна в стратегията си за развитие.

Водещите компании в бранша се съсредоточават върху технологиите и данните, за да разработват иновации за повишаване и управление на сигурността при шофиране. Това за тях е не е просто мисия, а стремеж да бъдат първи в пускането на нови технологии за безопасност и избягване на катастрофи.

Разработките включват системи за предотвратяване на сблъсъци, подпомогнато шофиране, подобрения за сигурността на управление, повишена стабилност при натоварен автомобил и т.н. Всичко това значително може да намали катастрофите, тежестта на нараняванията на хора, уврежданията на товарите, както и ще предотврати ненужните смъртни случаи.

България държи първенството в Европа по брой загинали при пътно-транспортни произшествия – 702-ма души са загубили живота си само през 2016 г. Умората на водача е фактор за приблизително една от седем смъртоносни катастрофи. Според изследванията, повече от 90% от всички произшествия са причинени, поне отчасти, от някаква грешка на водача. Ето защо световните производители на автомобили и особено тези за професионален превоз на пътници и товари, работят непрекъснато и целенасочено за подобряване на системите за сигурност в превозните средства. 

Новото поколение технологии за безопасност при тежките, лекотоварните и автобусните превози ще бъде представено на международното изложение TRUCK EXPO 2017 между  1-ви и 3-ти юни на летище Лесново.

SCANIA ще покаже система за аварийно спиране, активен круизен контрол, система за следене на осовата линия, Freewheeling, както и съкратен спирачен път под 40 м, при движение с 80 км/ч и с 40 тона товар.

MAN също предлагат асистент за аварийно спиране, асистент за поддържане на лентата за движение и система от сигнализации.

PEUGEOT е подобрила стабилността на натоварен автомобил с нова концепция за тампоните на амортисьорите. Автоматичната смяна на къси/дълги светлини вече не е привилегия само на леките коли – ще видите екстрата и в лекотоварния сегмент. И това са само част от нововъведенията на световните марки и производители, събрани на изложението – DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT, IVECO, KARSAN, SETRA, VOLVO TRUCKS, OTOKAR, CITROEN, OPEL, FORD, VOLKSWAGEN, FIAT, GREAT WALL,  SSANG YONG и HUNDAI.

Що се отнася за комфорта на шофьорите, производителите наистина се надпреварват с улесненията при пътуване. Предложенията започват от подобрена видимост, сензорни екрани, дисплеи и ново поколение 3D навигация, разположени на нивото на очите и продължават със звукоизолация, легло с удобен матрак, хладилник, информационна система за изпращане и приемане на локация и текстови съобщения офис-камион и т.н. За товаренето и разтоварването също е помислено. Вече дори не е нужно предварително да сте отворили вратите – има модел с плъзгащи се странични врати с безконтактен достъп. Както се казва, удобството вече е на колела. 

Още новини за предстоящото TRUCK EXPO 2017 четете тук.

За достъп до шоутоTicketpro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *