Оползотворяването на всяка капка вода е много важно като се има предвид недостигът й и липсата и в някои части на света. Инженерът от Ford Дъг Мартин е разработил система, която събира кондензираната от климатика на автомобил вода и я превръща в годна за пиене, налична директно от таблото.

Всички сме виждали как капки вода падат под автомобилите през лятото, след като тръбите на климатиците я кондензират от въздуха. Обикновено тези капки завършват живота си като напояват асфалта. Мартин и колегата му Джон Ролинджър са разработили система, която улавя капките, прекарва ги през 0.1-микронен филтър, за да премахне всякакви замърсявания, и след това ги изпомпва до малък кран на централната конзола.

Кранчето прилича много на тези, които се използват в мивките за изплюване при зъболекарите, но това е незначителна подробност, която не пречи на никого и най-вероятно ще бъде дизайнерски променена.

Системата на инженерите от Ford се казва On-The-Go-H2O и може да произвежда близо 2 литра вода на час.

Идеята е страхотна и като се има предвид, че автомобилите стават все по-автономни, подобни готини и приятелски настроени към природата добавки ще стават все по-важни. Няма да има нужда да спираме с автомобила на бензиностанция или магазин, за да си купуваме вода. Просто можем да си сипем от колата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *