ŠKODA разширява допълнително природосъобразния си логистичен автопарк като вкарва в употреба 4 задвижвани на компресиран природен газ камиона в основния си завод в Млада Болеслав.

Четирите екологични камиона се използват за транспортиране на стоки в компанията, докато други подобни ще са предназначени за използване по веригата на доставките. Използваното екологично гориво не само намалява значително вредните емисии. Сериозно се съкращават и транспортните разходи. В бъдеще ŠKODA ще използва и ‘Gigaliner’ (гигалайнер) камиони някои маршрути, което допълнително ще спестява тонове вредни емисии на година.

Новите 4 CNG камиони са преминали през двумесечен тестов период, а сега изминават по 120 км, 12 пъти на седмица, което спестява 16 тона въглероден диоксид на година, спрямо машините, използващи дизелово гориво. В допълнение разходът за гориво се свива с 30%.

Гигалайнерите, които автомобилният производител планира да използва, ще доставят стоки от и до доставчици. Тези камиони ще имат дължина до 25 мертра и ще могат да пренасят до 150 куб. м. товар на пътуване, което е с 50% повече от традиционен камион.  Така ŠKODA ще намали броя на седмичните пътувания по маршрута Млада Болеслав-Рокицани (дълъг 292 км) от 53 на 35, което се равнява на 250 000 по-малко км на година (със съответно 200 тона по малко емисии и по-ниски транспортни разходи).

За производствената си логистика ŠKODA увеличава използването в основния си завод на превозни средства с нулеви емисии, задвижвани на батерии. Като част от пилотен проект, електрически влекач с две ремаркета е бил оборудван със слънчеви панели. Фотоволтаичните модули зареждат литиево-йонните батерии, докато камионът се движи. Подобна машина изминава около 70 км на ден. Като използва слънчева енергия ŠKODA очаква годишно да намали енергийния си разход с 10%. Ако тестовият период премине успешно компанията ще оборудва повече камиони с фотоволтаична технология.

Електрическите и CNG камионите, които производителят на автомобили използва в логистичния си процес, са част от стратегията на ŠKODA, наречена ‘GreenFuture’ („Зелено бъдеще“). Тя се състои от няколко елемента: създаване на по-екологични коли, които отделят по-малко вредни емисии и се създават с рециклируеми материали; самото производство също ще стане по-устойчиво като се въведат дейности, които ще помогнат да се намали фирата. Третият компонент от стратегията са логистичните решения като се очаква производителят да прави доставките си изцяло използвайки камиони, задвижвани със „зелени“ горива или електричество.

Дългосрочният ефект на екологичната стратегия е не само добър за околната среда. За ŠKODA това означава сериозно съкращаване на разходите, което може да се отрази добре и на цената на продукцията.

Източник: Skoda

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *