Шофьор на камион от Словения беше глобен с невероятно висока сума за манипулиране на тахографа си.

Подобна глоба може да доведе до фалит не една транспортна компания.

В началото на месец декември полицията близо до датския град Карлсрунде е спряла за проверка камион, регистриран в Словения. Служителите на реда веднага забелязали, че тахографът в кабината е отчел маршрута само от изхода на път Е-20 до паркинга, на който се е намирал в този момент камиона, съобщава шведският транспортен сайт tidningenproffs.se. този факт повдигнал съмнения, особено след като шофьорът силно се възпротивил на по-обстойна проверка.

Тъй като служителите на реда заподозрели, че тираджията може да превозва и нелегални субстанции, те повикали и патрул със специално обучени кучета. Едно от кучетата намерило близо до камиона устройство, което се използва за манипулиране на тахограф. При последвалата проверка е била разкрита останалата част от инсталираната в камиона система.

Цялата система за манипулация на тахографа е била толкова модерна, че сега датската полиция планира да обучи служителите си да я откриват.Междувременно шофьорът на камиона вероятно е съжалил хиляди пъти за действията си, след като е бил глобен с 535 000 датски крони, сума равностойна на 71 650 евро. Камионът му е бил конфискуван, докато глобата бъде платена. На шофьора пък вече е забранено да кара в Дания.

Снимка: se5000.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *