Има много интересни трикове и функции, които може да правите, използвайки камерата на своя смартфон. Повечето хора дори не знаят за тях. Ние подбрахме 11, които ни се сториха особено интересни.

1 ⇒ (Повечето) Смартфони могат да „виждат“ инфрачервените лъчи

Ако заснемете инфрачервен лъч директно с камерата на смартфона ви, иначе невидимата светлина ще се появи като лилав лъч на дисплея. За да сме честни, това не е кой знае какво постижение, или пък не би имало значително практическо приложение. Освен може би, ако искате да проверите дали батериите на дистанционното на телевизора ви не са се изтощили.

По-новите Android телефони като Galaxy S5 и S6, Moto X, One M9, и Nexus 7 могат да ви „открият“ невидимите лъчи, но при iPhone 6 не се получава.

2 ⇒ Снимка от телескоп

Както се оказва, ако допрете обектива на камерата си до лещата на телескоп, ще можете да направите снимка на това което се вижда от телескопа. Ако няма много телескопи покрай вас, трикът работи и с бинокъл.

3 ⇒ Не толкова перфектните сензори всъщност може да доведат до интересни ефекти

Тези от вас които имат по-стари телефони с не толкова усъвършенствани сензори за движение, знаят от първо лице, че заснемането на бързо движещи се обекти е мисия невъзможна. Снимките просто не излизат перфектни. Все пак, ако обичате да свирите на китара, ще може да създадете едно много готино видео, на което струните сякаш са заснети как правят вълни на забавен кадър. Просто трик не несъвършените камери.

4 ⇒ Правене на снимка с бутона за звук

Много хора не знаят, че могат да направят снимка дори като натиснат бутона за звук, отстрани на телефона си. Номерът не работи при всички модели смартфони, но според pcmag различни модели iPhone и няколко Android модела имат тази екстра. Правенето на селфи може да се окаже по-лесно отколкото сте си представяли.

5 ⇒ Бутонът за звук на слушалките е „дистанционно“ за камерата

Както при бутона за звук на смартфона, така и този на слушалките, при някои смартфони може да се използва като дистанционно за камерата. По-специално то работи при iOS устройствата, но не и тези при Android. Функционалността се свива още повече, защото не става дума за всички бутони за звук, а само тези които са реални бутончета (не със скролър). При новите безжични слушалки на Apple магията също я няма.

6 ⇒  Сканиране и дигитализиране на стари негативи

Съвсем възможно, да, но не очаквайте смайващо качество. Ако искате бързо да видите или дигитализирате стари филмови негативи, може да използвате ефекта “negative“ на камерата си или да се възползвате от някои специализирани приложения като HELMUT Film Scanner, което са налично за Android устройства.

7 ⇒ Панорамни снимки в движение

Ако телефонът ви притежава функция за правене на панорамни снимки или пък имате някое изтеглено приложение за тази цел, то може да си направите такава снимка докато се движите. Няма нужда да стоите на едно място. Просто, когато сте в движеща се кола например, отворете прозореца и задръжте камерата стабилно. Резултатът понякога може да изглежда сякаш сте слепили няколко снимки, но дефектът може да се превърне и в ефект.

8 ⇒ Клониране без Photoshop

Функцията за панорамна снимка може да използвате и, за да се „клонирате“. За тази цел ще имате нужда от помощ от приятел. Когато той включи функцията застанете, така че обектива на камерата да ви вижда. Когато приятелят ви я отмести настрани, бързо минете зад него и застанете така че отново да попаднете в рамката на снимката, когато стигне до вас. Вижте как става в следващото видео.

9 ⇒ Смартфонът ви може да чете баркодове

Това разбира се става с помощта на вашата камера и с подходящо приложение (каквито има много). Този трик дава възможност да получите повече информация за даден продукт и дори да сравните цени ако използвате приложението RedLaser на eBay.

10 ⇒ Камерата на „умния“ ви телефон ще ви позволи да знаете всичко

С помощта на някои приложения и интернет връзка нещата си идват на мястото. Например Amazon’s Flow (налично за iOS и Android) може да разпознава обекти, места и дори текст. Приложението Google Translate пък ще ви преведе текст на всеки език.

Софтуерът WhatTheFont пък дори ще разпознае с какъв шрифт е написан някой текст, когато го снимате с камера.

11 ⇒ Смартфон камерата може да измери пулса ви

Разработчиците на приложения като Instant Heart Rate (iOS, Android и Windows) твърдят, че могат да измерят пулса ви през камерата на смартфона. За тази цел просто поставете пръст пред камерата. Приложението следи леките промени в цвета на кожата ви, когато кръвта преминава през пръста така смята пулса.

Създателите на Cardiio (iOS) твърдят, че то може да измери пулса ви с помощта на камерата като следи промените в цвета на лицето ви. Доколко са надеждни тези приложения може да проверите сами.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *