Екип от Университета в Мичиган е разработил нов начин, по който да „комуникираме” с мобилното си устройство.

Всъщност става въпрос за възможността телефоните ни да реагират на различен натиск, функция, която не е съвсем нова за iPhone 6s, но ще може да бъде използвана във всеки смартфон и дори ще бъде с по-развити възможности.

Наречен ForcePhone, софтуерът използва две неща, които всеки смартфон има – микрофон и говорител. Телефонът постоянно издава „жужене” със сила 18kHz, което е недоловимо за човешкото ухо. Но микрофонът на смартфона го улавя. Когато потребител натисне екрана, звукът се променя. По-силният натиск води до нова промяна, която микрофонът „превежда” в команди за софтуера. С ForcePhone потребителите ще могат да извършват обаждания и да навигират в менютата си просто като натискат екраните си по различен начин.

„Скъпите и обемисти сензори инсталирани на смартфоните могат да разрешат всеки проблем, но инсталирането им е много скъпо и производителите го избягват,” коментира докторантът от Университета в Мичиган Yu-Chih Tung. „Нашето базирано на звука, решение може да разреши проблема, осигурявайки функционалност без модификация на хардуера. Всичко е просто софтуер.”

ForcePhone все още не е готов за масовия потребител. Демо на софтуера ще бъде представено на 27-29 юни по време на MobiSys 2016 в Сингапур.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *