Микро, малките и средни предприятия (МСП) се считат за двигател на икономиката на Европейския съюз. Във връзка с Европейската седмица на малките и средни предприятия (16-22 ноември) Евростат публикува данни за фирмите според броя на заетите в тях.

През 2012 година от общо 22.3 милиона предприятия извън финансовия сектор. Долната фигура показва дялът на предприятията от всички фирми извън финансовия сектор, броят служители според вида предприятие и дялът на различните по големина предприятия от общата заетост в извън финансовия сектор:

firmi

2.3 милиона фирми са били създадени през 2012 година в ЕС. 70.8% от тях нямат служители. Тези еднолични търговци представляват 46.9% от всички заети в новите компании.

Европейската статистика показва, че дялът на микро-предприятията от общата заетост в извън финансовия сектор е средно малко под 30% в ЕС през 2012. За България този процент е 30. Гърция е страната с най-голям дял намикро-предприятията в общата заетост – 58.6%. На другия полюс са Люксембург (18%) и Великобритания (17.3%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *