Връщане на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, заяви говорителят на германското правителство. Междувременно върховният представител за външната политика Федерика Могерини също предупреди, че никоя държава не може да стане членка на ЕС, ако прилага това наказание.

Турция е част от Съвета на Европа и е обвързана с Европейската конвенция за човешките права, отбеляза Могерини.

Грешно е да се прави прибързано решение относно смъртното наказание, коментира премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, допълвайки, че в същото време Анкара не може да игнорира исканията на собствените си граждани, предаде Ройтерс.

След правителствено заседание Йълдъръм коментира, че връщането на смъртната присъда ще изисква промяна в конституцията.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че парламентът може да обсъди връщането на най-тежкото наказание. Пред симпатизанти в събота (16 юли) той коментира: „Ние ще продължим да чистим вирусът от всички държавни институции, защото той се разпространи. За съжаление, както рака, този вирус е обгърнал цялата държава.“

Редица европейски политици изразиха притесненията си, че са възможни репресии в Турция след като правителството на страната потуши опита за преврат в петък срещу събота.

Поне 7 850 членове на турската полиция и армия, включително няколко високопоставени служители са били отстранени от своите постове след неуспешния метеж, писа в-к „Хюриет“.

Всички новини за опита за преврат в Турция може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *