Западноевропейските политици шумно пропагандират идеите си за намаляване на социалния дъмпинг, идващ от страните от източната част на Евросъюза. Обществена тайна е обаче, че именно западноевропейските компании се възползват с особена лекота от евтината работна ръка. Това важи и за транспортния сектор.

Компании като Deutsche Post отдавна възлагат доставките си на превозвачи от източноевропейския блок, но не плащат на шофьорите задължителната минимална заплата според германското законодателство. Това именно допринася за социалния дъмпинг. Проблемът придобива все по-голяма гласност, след като вече достига и до съда, съобщават германски медии.

Към институцията се е обърнал чешки шофьор, който, според германското издание „Сюддойче Зайтунг”, е бил нает от превозвач от Прага и е правил доставки за „Дойче пост”. Шофьорът е научил случайно за MiLoG (Законът за минималната работна заплата), който влезе в сила в Германия през 2015 година.

Чехът твърди че е получавал 550 евро на месец за работата си за германската компания, но е пресметнал, че трябва да получи още 8302.50 евро за работата си от октомври 2015-а до август 2016-а година.

По тази причина той се е обърнал към Трудовия съд в Бон.

Шофьорът, представляван от ver.di lawyers (United Services Trade Union), е решил да съди директно германската компания тъй като законовите разпоредби за минималното заплащане са приложими както за работодателя, така и за главния контрагент.

„Дойче пост” обаче отказва да поеме отговорност за прекалено ниските заплати и твърди, че плащането на задължителната минимална заплата е задължение на чуждестранния подизпълнител, пише германската медия. Според компанията подизпълнителите се съгласяват, поставяйки подписа си под споразумение, че ще спазват закона относно заплащането.

Ако чешкият шофьор спечели в съда, това може да отвори врати за хиляди подобни случаи, отбелязва вестникът.

За „Дойче пост” работят 3 000 шофьора от източна Европа, които компанията нарича „партньори по услуга” (service partners). Повечето печелят между 500 и 600 евро на месец като полските компании плащат малко повече, а българските по-малко.  

Използвайки договорните отношения с подизпълнители, много западни транспортни и други компании намират оправдание за участието си в социалния дъмпинг.

Въпросът е какво би станало, ако в идеална ситуация този социален дъмпинг бъде премахнат и тези фирми трябва да избират да плащат еднаква заплата на германец/ французин или на някой източноевропеец.

Очакваме Вашите коментари и мнения на сайта и на страницата ни във Facebook.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *