Eljoy bikes, DISCOMON и Tresoil Biofuels спечелиха първия конкурс за отворени иновации за чист въздух в столицата – „Sofia Urban Challenge“. Конкурсът бе отворен към стартиращи компании с решения за чист въздух от цяла Европа, като в надпреварата се включиха 15 компании с техните иновативни продукти. Седем от тях бяха селектирани да продължат напред.

Eljoy bikes e млада българска компания, събрала в себе си екип от e-bike ентусиасти, с дългогодишен опит в изграждането на електрически велосипеди. Eljoy bikes имат офиси във Варна и София, а решението, с което грабнаха първо място в конкурса е умна система за отдаване под наем на електрически велосипеди.

DISCOMON, екип от Валенсия, Испания представи на публиката иновативно дърво, което пречиства въздуха и осигурява достъп дo Big Data за своите потребители. Екипът е вече с пилотни инсталации в Испания.

Иновацията, с която се представи третият печеливш екип – Tresoil Biofuels, е водородно гориво с нулев въглероден отпечатък, произведено от отпадъци. Така компанията предлага двойно решение на Столична община – намаляване на отпадъците и производство на зелено гориво, с което да се захранва автобусната мрежа в столицата.

В следващите месеци Столична община, заедно с екипът на Cleantech Bulgaria ще работи със спечелилите конкурса екипи с цел тестове и евентуални пилотни инсталации в столицата.

Снимка: Cleantech Bulgaria, Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *