Американската икономика се забави много по-малко, отколкото бяха прогнозите, в края на 2015 година. За по-доброто представяне допринесоха по-доброто потребление и износа, които компенсираха донякъде спада в корпоративния сектор.

През четвъртото тримесечие на 2015 година брутният вътрешен продукт на Съединените щати се е увеличил с 1.4%, показват данните на Търговския департамент на страната. Прогнозите на анализатори бяха за ръст от 1%.

Разходите на домакинствата, гръбнакът на американската икономика, са се увеличили с 2.4% през разглеждания период.

Темпът на нарастване на инвестициите в постоянен капитал остава все още е слаб – едва 0.4%, най-слабото му повишение от 3 години насам. Инвестициите в имущество са се увеличили с 10.1%, при прогноза от 8%.

Неприятната изненада дойде от бизнеса и по-специално от корпоративните печалби, които са се понижили със 7.8% през четвъртото тримесечие на годишна база. През последните 4 тримесечия печалбите на компаниите са се сринали с 11.5%, което е най-големия годишен спад от последните три месеца на 2008 година, когато започна глобалната финансовата криза.

Бизнес средата още е нестабилна въпреки, че цените на петрола се стабилизираха, а доларът поевтиня, след като беше достигнал многогодишни върхове.

Растежът на БВП пострада и от резултатите при търговския баланс на САЩ. Вносът на страната се е свил с $5 млрд., а износът – с $10 млрд.

Споменаване на “Спад в корпоративните печалби забави икономическия растеж на САЩ” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *