Въпреки големите надежди на Microsoft за мобилната платформа Windows 10 Mobile, тази година ще остане разочароваща за компанията. IDC прогнозира, че продажбите на Windows смартфони ще намалеят с 10,4% до 31,3 млн. броя, спрямо миналата година, когато бяха 34,9 млн.

В резултат на слабите продажби, делът на Windows в сегмента на смартфоните няма да превиши 2,2%. На пазара ще продължи да доминира, както и досега, Android с дял от 81,2%, следвана от iOS с 15,8%.

Спадът в продажбите на Windows смартфони не е „заслуга” на конкурентите, а по-скоро е по вина на самата Microsoft, която даде приоритет на Windows 10 за компютри и таблети, за сметка на мобилната версия.

Освен това компанията не успя да привлече към лагера на Windows големи производители на смартфони, които останаха привързани към Android, сочи анализът на IDC.

Въпреки че в бъдеще компании като LG, Samsung и HTC вероятно ще предложат смартфони с Windows 10 Mobile, те няма да окажат съществено влияние на пазара като цяло. Microsoft може да разчита на не повече от 2,3% дял към 2019 г., което в брой означава 43,6 млн. устройства, сочи прогнозата на IDC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *