Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стартира днес, заедно с държави-членки на ЕС и други европейски донори, Спешен доверителен фонд за стабилност, който е насочен към справяне с основните причини за незаконна миграция от Африка.

Фондът има 1.8 милиарда евро от ЕС, донори от държавите-членки и др. Досега 25 държави членки и 2 държави извън Общността (Норвегия и Швейцария) са обявили, че ще дадат общо 78.2 млн. евро. С тези средства ефективно ще може да се приложи Планът за действие, който бе приет на срещата на върха във Валета (Малта), и ще облагодетелства региона Сахел и областта около езерото Чад; региона на Африканския рог и Северна Африка. Тези области се основните миграционни пътища за Европа.

Съседните страни също ще може да се възползват от проекти на Доверителния фонд, за да се борят с проблемите свързани с регионалните миграционни потоци и свързаните гранични предизвикателства.

Първата среща на Борда на Спешния доверителен фонд ще се осъществи днес във Валета, за да се осигури бързото стартиране на дейността му.

Фондът ще се управлява от ЕК и представители на страните-членки на ЕС и други донори. Партньорски страни и регионални организации също са поканени да участват.

По-рано днес: Оланд: Трябва да се инвестира в Африка, ако не искаме още миграционни потоци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *