Fiat Chrysler спира производството на Dodge Viper през 2017 г. Все пак шефът на концерна Серджо Маркионе оставя искра надежда за заклетите фенове на модела. На автомобилното изложение в Детройт тези дни той подсказа евентуален наследник на супер спортния автомобил.

gallery-1452764934_big

Dodge Viper не оправдава очакванията за интерес и продажби. Именно затова концернът Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) реши да предприеме радикалната стъпка.

gallery-1452764989_big

Супер спортният автомобил може да бъде възроден, но не и с двигател V10. Това напълно е изключено. „Viper беше приятелска услуга“, така списанието Automobile цитира Маркионе. „Предвид развитието на платформата в рамките на марката има шанс да се роди нов Viper. Предстои само да решим, дали това ще се случи навреме.“

Компанията ще обяви края на Viper през 2017 г. Това значи, че решението за законен наследник трябва да бъде взето своевременно, за да може точно за 25-годишния юбилей на Viper да бъде обявен наследник. За платформа за новия Viper ще послужи новата архитектура със задно задвижване на FCA, върху която е изградена новата Giulia, както и предстоящите Dodge Charger и Challenger.

Viper никога не е бил масов продукт, заявиха от Chrysler, съвсем нормално е да има такива колебания в търсенето. През целия 20-годишен производствен цикъл на Viper са произведени общо само 29 000 копия. Пазарните анализатори обаче ясно определят причината в спада на търсенето, а именно конкуренцията на новия Chevrolet Corvette, който се предлага със същата мощност и определено по-ниска цена. Освен него на пазара дебнат конкуренти в лицето на Ford Mustang Shelby Super Snake и Dodge Challenger Hellcat.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *