Компанията WABCO Holdings представи аеродинамичните опашки OptiFlow™ AutoTail и Tail за камиони, които могат да се разгъват и сгъват автоматично.

Панелите на опашките AutoTail се сгъват и разгъват според скоростта на движение на превозното средство, която се определя от сензори, свързани със системите против заключване на спирачките на WABCO. Разгъването става при скорост малко над 72 км/ч, с което се гарантира максимизиране на пестенето на гориво при по-добра аеродинамика. При скорост под 16 км/ч OptiFlow AutoTail се сгъват.

Според WABCO, които разработват технологии за по-добра безопасност и ефективност на търговски превозни средства, новите аеродинамични опашки осигуряват с 4.3% по-нисък разход на гориво при движение по магистрала (данните са базирани на тест протокол на SmartWay) и намаляват емисиите на въглероден диоксид с 4.8 тона на влекач на година.

Автоматичното прибиране на спойлерите подобрява маневреността и повишава безопасността, гарантирайки, че панелите са прибрани, когато камионът се движи в градска среда, намира се на товарен док или в други области, където тежкотоварните машини се движат близо до пешеходци или различни обекти.

OptiFlow Tail ще бъде пусната за пръв път в Северна Америка. Панелите се слагат и махат лесно, ръчно, тъй като са леки и прости за инсталиране на камиона. OptiFlow Tail лесно се обновява до OptiFlow AutoTail.

И двата вида спойлери са изработени от термопластичен материал, използван в автомобилната индустрия, който е много лек и устойчив на промени във времето, вибрации и други ежедневни рискове на индустрията.

Снимка: WABCO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *