Един от най-важните маршрути в Сърбия вече е оборудван с много камери. С тях ще се следи средната скорост на превозните средства и ще се гарантира, че шофьорите са си платили пътните такси.

56 камери работят на сръбската магистрала A1 между Белград и Ниш от средата на октомври. Те ще отчитат средната скорост, с която се движат автомобилите в отсечки между 6 и 32 км. Досега скоростта се измерваше само между двата тол пункта на входа и на изхода на магистралата. Така шофьорите можеха да карат с превишена скорост и след това да спират за почивка, с което избягваха наказания.

Друга цел на увеличеното наблюдение е справяне с шофьорите, които избягват плащането на тол такси. Само за първите 8 месеца на тази година нарушителите са над 4 000.Поскъпване на тол таксите

В края на месец юли тол таксите в Сърбия поскъпнаха – с 12%. В страната таксуването става с отворена и затворена система.

При затворената шофьорите плащат на изминат километър, плюс категория на превозното средство. Шофьорът получава магнитна карта на входа на съответната секция от магистралата и я връща на изхода, където се заплаща. Тази система е активна на следните отсечки:

  • Belgrade-Niš
  • Belgrade-Šid
  •  Belgrade-Subotica.

При отворената система тол таксата се определя предварително за всяка тол станция на специфична отсечка от магистралата. Тази практика се прилага на секциите:

  • Niš-Preševo
  • Niš-Dimitrovgrad
  • Belgrade-Čačak.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *