В петък се състоя първата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин по време на срещата на лидерите от Г20 в германския град Хамбург. Въпреки че беше планирано тя да продължи половин час, двамата лидери разговаряха близо 2 часа и половина.

„Президентът Путин и аз обсъдихме различни теми и смятам, че всичко върви добре,“ заяви Тръмп пред репортери. „Очакваме много позитивни неща да се случат за Русия, за САЩ и всеки засегнат. И е чест да бъда с Вас,“ каза още американският президент, обръщайки се към Путин.

Добронамереният тон беше запазен и от руския президент, който заяви, че е има „удоволствието“ да се срещне с американския си колега лично.

В резултат на дългите разговори между двамата беше потвърдено, че ще се изготви споразумение за спиране на огъня в югозападна Сирия, което ще започне на обед в неделя (сирийско време). Това е първият руско-американски опит да се ограничи продължаващата вече 6 години гражданска война в близкоизточната държава. В споразумението е включено и йорданското правителство.

По-късно руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че е постигнато съгласие за меморандум за зона на деескалация в регионите Дараа, Кунийтра и Суида. Спазването на примирието ще се следи от руска военна полиция в „координация с йорданците и американците.“

„Нека да обясня: срещата [между Путин и Тръмп] беше много конструктивна и двамата лидери, бих казал, осъществиха връзка много бързо,“ заяви американският държавен секретар Рекс Тилерсон.

Той допълни, че на срещата са били обсъдени и други проблеми свързани със Сирия, включително деескалирането на насилието в други области, след като преди това бъде постигната победа срещу терористите от „Ислямска държава“.

ООН реагира положително на постигнатите договорености между САЩ и Русия.

Тилерсон обясни, че руският президент отново е бил „притиснат“ по въпроса за предполагаемата намеса на Москва в американските президентски избори миналата година, като Путин отново е отхвърлил обвиненията.

След срещата стана ясно, че Владимир Путин и Доналд Тръмп са се разбрали да избягват намеса във вътрешните работи на двете държави.

Снимка: kremlin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *