Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова бежанската криза да бъде призната за глобален проблем.

По време на съвместен брифинг с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, преди откриващата церемония на срещата на върха на Г-7 в Япония, Туск заяви, че ще поиска подкрепа и обещание за увеличение на глобалната помощ за неотложните и дългосрочните нужди на бежанците.

Европейският политик коментира, че ЕС подкрепя разрешаването на морските спорове по мирен път и в съответствие с международните закони. Той посочи, че по време на заседанието на Г-7 ще бъдат обсъдени териториалните спорове, с които в момента са ангажирани различни страни, включително ситуацията в Южнокитайско море.

Европейският съюз смята, че трябва да бъдат запазени санкциите срещу Русия докато Минските споразумения не бъдат приложени напълно, коментира още Туск, цитиран от ТАСС.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet, че свързването на санкциите срещу Русия с прилагането на споразумението от Минск стимулира Киев да го саботира.

Минските договорки бяха подкрепени през февруари 2015 година от лидерите на „Нормандската четворка” – Украйна, Русия, Германия и Франция. Финалният документ включва 13 точки, свързани с оттегляне на тежката военна техника и запазване на примирието в Донбас.

Срещата на върха на Г-7, която ще се проведе на 26-27 май на полуостров Исе-Шима в Япония, включва 7 от водещите икономики в света – Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и Съединените щати.

Световните лидери ще обсъждат предимно икономически въпроси. Други ключови теми ще бъдат борбата с тероризма, пресичането на финансовите потоци за терористите и опазване на културното наследство.

 

Един коментар за “Преди срещата на Г-7 Туск акцентира върху бежанската криза, морските спорове и санкциите срещу Русия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *