Срещата на високо равнище за ядрена сигурност във Вашингтон за последно се проведе в настоящия си формат, се казва в заключително комюнике, разпространено от прес офиса на Белия дом.

„Потвърждаваме нашия ангажимент към общите ни цели за ядрено разоръжаване, неразпространение на ядрено оръжие и използване на ядрената енергия за мирни цели. Ние също така потвърждаваме, че мерките за засилване на ядрената сигурност няма да навредят на правата на Страните да развиват и използват ядрена енергия за мирни цели”, се посочва в комюникето.

„Ние потвърждаваме основната отговорност на Страните, в съответствие с техните задължения да осигуряват непрекъсната ефективна защита на всички ядрени и радиоактивни материали, включително тези, които се използват за ядрени оръжия, както и ядрените съоръжения под техен контрол”, се казва още в текста.

Документът продължава: „Още работа има да се свърши, за да се предотврати присвояването на ядрени и други радиоактивни материали от недържавни субекти, които биха използвали тези материали за злонамерени цели. Ние се ангажираме да насърчаваме мирна и стабилна международна среда, чрез намаляване на опасността от ядрен тероризъм и засилване на ядрената безопасност (…) Потвърждаваме основната ни отговорност и централната роля на Международната агенция за атомна енергия за укрепване на сигурността на глобалната ядрена архитектура и в разработването на международни насоки, както и водещата и роля за улесняване и координиране на дейностите за ядрена сигурност сред международните организации и инициативи (…) Приветстваме и подкрепяме Агенцията за свикване на международни конференции на високо равнище (…) за да се запази политическата инерция и да се продължи с повишаване на информираността относно ядрената безопасност сред всички заинтересовани страни (…) В нашата продължителна колективна решимост да осигурим политическа инерция и непрекъснато да засилваме ядрената сигурност на национално, регионално и глобално равнище, ние разрешаваме да се изпълнят приложените Планове за действие.”

Това ще бъде направено „в подкрепа на международните организации и инициативи, към които ние принадлежим (ООН, Международната агенция за атомна енергия, Интерпол, Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм и Глобалното партньорство срещу разпространение на оръжия и материали за масово унищожение), да се извършват на доброволен принцип в съответствие с националните законодателства и съответните международни задължения”, се посочва още в документа.

Срещата на високо равнище за 2016 година бележи края на процеса на Срещата на високо равнище за ядрена сигурност в този формат. Ние потвърждаваме, че Комюникетата от срещите през 2010, 2012 и 2014 и Работният план от срещата през 2010 година ще продължат да насочват нашите усилия докато ние се стремим да ги приложим напълно”, се посочва в Комюникето.

По време на срещата беше отчетена липсата на една от най-големите ядрени сили в света – Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в петък, цитиран от ТАСС, че Москва дълго и обстойно е обяснила на Съединените щати, че отказва да участва в Среща на върха за ядрената сигурност във Вашингтон, заради неподготвеността на страната домакин да осигури еднакви права за всички участници.

„Говорейки за изкривяване на същността на нашите контакти, ние сега наблюдаваме опитите да се заблуди световната общественост относно това на какво се дължи неучастието на Русия в ядрената среща във Вашингтон,” коментира Лавров.

„Отнасям се с уважение към страните, които решиха да участват в срещата. Но ние дълго и и по същество обяснихме, че форматът, който е създаден, манифестира неравенство между страните в подготовката на окончателни документи и опитите да се заместят ООН, Интерпол и Международната агенция за ядрена сигурност,” допълва руският външен министър.

Повече информация за Срещата на върха за ядрена сигурност може да видите в twitter профила на Държавния департамент на САЩ.

Снимка: Пийт Суза; whitehouse.gov – Президентът на САЩ Барак Обама е домакин на работна вечеря по време на  Срещата на върха за ядрена сигурност с ръководителите на делегации в Източната зала на Белия дом.

Един коментар за “Срещата за ядрена сигурност във Вашингтон за последно се проведе в настоящия формат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *