Южнокорейският автомобилен производител SsangYong предлага модели, с които се стреми да постигне баланс между добра цена и високо качество. Когато през 2001 година компанията пусна модела Rexton (базиран тогава на Mercedes-Benz M-Class), той постигна много голям успех и се нареди сред най-продаваните 4×4 SUV на пазара в България. Екипът ни имаше сериозен интерес към тестването на третата генерация на Rexton, в която отново се съчетават немско качество, в техническо отношение, и достъпност – във финансово.

Екстериор

Дизайнът на Rexton е дело на легендата Джорджето Джуджаро, чиито творения са модели като DeLorean DMC-12 и BMW M1.

Третата генерация Rexton има масивно излъчване, което се подчертава от новата широка радиаторна решетка. Раздутите калници се допълват идеално с 18-цолови лети джанти, а между тях е позиционирана широка и удобна степенка, която дава силен характер на истински off-road.

Отпред и отзад автомобилът е оборудван с LED светлини, което допълва цялостната визия на джипа.

Като цяло третото поколение на Rexton е с много по-изчистено и приятно излъчване спрямо предшествениците му.

Интериор

Интериорно Rexton e добре оборудван. Арматурното табло е изчистено без особено много бутони. Голяма част от тях са позиционирани на волана, което в началото може да е леко объркващо, но се свиква.

Най-важният бутон, а именно за превключване на режима (2H/4H/4L), се намира в ляво от волана на удобно и достъпно място.  

В централната част на таблото е позиционирана обичайната вече за всички модели инфотейтмънт система, на която основното и най-важно нещо е изображението на камерата при каране на заден ход. Непосредствено под инфотейтмънт системата е разположено управлението на климатичната система, лесно и удобно за боравене без да разсейва от пътната обстановка.

Едно доста интересно решение от Ssang Yong  е стъкленият шибедах. Достъпът на повече светлина в купето винаги е добро решение.

Rexton е просторен, има голям багажник,  много място за пътуващите отпред, както и за тези на задните седалки. Автомобилът се предлага и с трети ред седалки, които се разпъват за няколко минути. Комфортът при тях не е на нивото на предните два реда, а багажникът остава много малък, но пък те са много подходящи, когато например трябва да превозите цяла група роднини към някоя планинска хижа например.

Седалките на първите два реда са ергономични и удобни като при високия клас на оборудване се предлага и предлага подгряване, вкл. и на задните седалки. Този факт ни направи много добро впечатление, тъй като до момента сме тествали модели с подгряване само на седалките на шофьора и пасажера до него.  

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически данни

SsangYong Rexton се предлага с два дизелови мотора. При нашия тест имахме на разположение модел с 2.2-литров четирицилиндров дизелов двигател със 178 к.с и максимален въртящ момент от 400Нм.

Най-интересният момент тук обаче е 7G скоростната кутия (заимствана от Mercedes), с която е комбиниран двигателят. Синхронизацията между агрегат и трансмисия е много добра, работата на скоростната кутия е почти неусетна и „сътрудничеството” с динамиката и тягата на мотора осигуряват комфорт и при по-екстремни ситуации.

Разходът на гориво допълнително остави у нас приятни впечатления. Градско постигнахме 8/9 литра при нормално каране без климатик, а извън града разходът падна до 6-7 литра (при скорост 120 км/ч с включен климатик).

Това, което отличава Rexton от повечето предлагани на пазара 4х4 автомобили е, че той е създаден за истинска off-road проходимост. Първото, което ви се набива в главата е класическата шаси конструкция, която осигурява огромния клиренс от 26 сантиметра. А за мен най–голямото предимство, което ми доставя огромно удоволствие, е системата 4х4.

По време на теста пробвахме всички вариации. 2H изпраща целия въртящ момент към задната ос и, при която получавате най-голямо ускорение, ако имате нужда от такова. При 4H  автомобилът става по-тромав, но доста по-устойчив в лоши времеви условия. Едва когато включите режима 4L обаче разбирате каква е разликата между Rexton и всички останали така наречени SUV предложения. Този режим се използва при най-тежките off-road условия и задвижва 4-те колела с понижаваща предавка като едновременно с това се заключва и диференциала. Тук вече се разкрива екстремният потенциал на Rexton.

Освен добра 4х4 система моделът е оборудван и с HDC система, която подпомага спускането по наклон. Тя се активира автоматично при наличие на повече от 10% наклон. Джипът поема контрола върху спирачките и поддържа равномерна бавна скорост до приключване на спускането.

Лично мнение

Както казахме вече сработването на двигател-скоростна кутия е много добро. Rexton има всичко необходимо – ускорение, икономичност (за такъв тип автомобил), вътрешен простор, комфорт и сигурност.

Свалянето на цената идва за сметка не на технически характеристики, а на по-скромни материали в купето. Нямате кожени седалки или луксозни облицовки на таблото, но това лично на нас не ни липсваше. През последните години се народиха много от така наречените кросоувъри, които промениха разбирането за 4х4 и концепцията за проходимост, която в момента включва покоряване на бордюр и излизане от паркинг през зимата. Rexton ни спечели именно с това, че е запазил традицията на 4х4, както при добрите стари „джипки”.

Цената на карания от нас SsangYong Rexton е 62 400 лева с ДДС като има възможност за ползване на данъчен кредит. Това е най-високият клас със 7G скоростна кутия (която силно препоръчваме).

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *