Скоро не сме обръщали внимание на новостите в луксозния автомобилен сегмент. Но този период на застой приключи в момента, в който видяхме новото творение от Lamborghini – Urus. Първият в света SSUV (Super Sport Utility Vehicle) притежава духа на италианската марка, който се е пропил във всяка една от линиите на дизайна, а, както може да се очаква, и в динамиката на шофиране и представянето на пътя.


С Urus марката не изневерява ни най-малко на отличителния за нея рев на двигателя, благодарение на който колите Lamborghini може да бъдат разпознати дори със завързани очи.

Дизайнът на Urus е вдъхновен от наследството на LM002. Линиите са едновременно спортни, елегантни и агресивни. Пропорциите на модела са уникални, тъй като това е най-ниският SUV на пазара.

В интериора на колата се преплитат луксозната италианска изработка и последните високи технологии. Три TFT екрана са ориентирани към шофьора и му осигуряват нужната информация и функционалности. Архитектурата на таблото следва типичната за Lamborghini „Y“ тема, вдъхновена от емблематични за марката модели. Комбинацията от Алкантара, дървени акценти, алуминий или карбон, както и възможността за избор на различни цветове, позволява създаване на персонализирано луксозно купе.

Lamborghini Urus е и първата 5-местна супер спортна кола.

По отношение на представянето, новото италианско произведение идва със сериозни претенции за прецизност и маневреност. Urus завива и с четирите колела и както всеки читав SUV разполага със задвижване на четирите колела. Към това се добавят active rear torque vectoring, адаптивно въздушно окачване с активни амортисьори и въглеродни керамични спирачки.

Двигателят – V8 битурбо с максимална скорост 650 конски сили. Автомобилът разполага с най-доброто на SUV пазара съотношение тегло към мощност. 850 Нм въртящ момент са налични при 2 250 – 4 500 об. в мин. Двигателят се комбинира с 8-степенна автоматична скоростна кутия и перманентно задвижване на 4-те колела. Въртящият момент е насочен основно към задната ос, за да се запази спортно ориентираното динамично поведение.

Максималната скорост, която развива Urus е 305 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч се достига за 3.6 секунди, а до 200 км/ч – за 12.8 сек.

Динамиката при шофиране се дължи и на ANIMA Selector – електронната платформа на Lamborghini, която контролира всички системи. Urus се адаптира според избрания режим на шофиране. Налични са съответно три режима: STRADA, за лесно каране, комфорт и безопасност; CORSA, за прецизност и максимум представяне; и SPORT, за гъвкавост и истинско забавление при шофиране.

Към тези три режима се добавят и три офроуд възможности. Първата е NEVE, която е особено подходяща при каране по хлъзгави повърхности. TERRA осигурява комфорт при офроуд условия, а SABBIA е изборът за каране по песъчливи настилки.

Най-накрая, режимът EGO позволява на шофьорът да настрои динамиката на автомобила според личните си предпочитания и нужди, по отношение на завиване, окачване и тяга.

Снимки: Lamborghini

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *