Сто стартиращи компании с обща пазарна оценка от над $2 милиарда ще представят иновативните си идеи на тазгодишното издание на Webit.Festival – най-влиятелното събитие за дигитална икономика и технологии в региона, част от световната серия от събития и общността на Webit.

Международно жури от инвеститори ще оцени техните презентации в специално обособената стартъп зона, а петте най-добри компании ще излязат на голямата сцена на Webit и ще се борят за голямата награда в състезанието Founders Games – инвестиция от €200 000.

Сред участниците в журито се открояват имена, като проф. Шафи Ахмед (Съосновател на Virtual Medics и Medical Realities), Лиса Латс (Заместник-ръководител на здравната програма на IBM Watson), Таня Кюфнер (Управляващ директор на Startupbootcamp Smart Transportation and Energy), Джонас Джейкъби (Вицепрезидент за облачните и мобилните технологии на IBM), Сохайла Уфата (Инвестиционен ръководител на BMW i Ventures) и още редица представители на най-големите компании в света.

Стартиращите компании, които са част от надпреварата, са избрани сред повече от 2450 кандидати от цяла Европа на базата на уникалността на идеите си, капацитета на екипа си, възможност за растеж на проекта, бизнес и маркетингов подход. Можете да видите пълния им списък тук.
Само тези стартъпи представляват около 5% от брутния вътрешен продукт на България с пазарната си оценка. Заедно с останалите посетители, лектори и инвеститори получаваме еквивалент на 20 на сто от БВП на страната.

“Над 2 милиарда долара е само оценката на стартиращите компании, които Webit одобри за изложители на Founders Games”, каза изпълнителният председател на Webit.Foundation Пламен Русев.

Тази година събитието ще представи пред международната си публика и някои от най-интересните “зелени” стартъпи от Северна Европа, които ще пристигнат в България чрез програмата Innovation Norway – най-важният инструмент на норвежкото правителство за иновации и развитие на местните компании и индустрии.

На 25 и 26 април Webit.Festival ще събере в София Тех Парк 5000 посетители от над 90 държави, а повече от 300 лектори ще споделят безценен опит от водещите световни компании и ще ни помогнат да се адаптираме към тенденциите, които през следващите няколко години ще променят живота ни из основи.

Пристигането на толкова много международни гости ще донесе приходи от между 10 и 20 милиона лева на град София под формата на директни плащания за транспорт, настаняване и престой, възможност за представяне на българската индустрия пред международни медии от световен мащаб и създаване на бизнес отношения.

Webit.Festival играе основна роля в установяването и поддържането на имиджа на столицата, като хъб за дигитална индустрия и иновации за района на Централна и Източна Европа.

Събитието създава интензитет от възможности за привличане на стотици инвеститори, които ще дадат допълнителен тласък на развитието на местната предприемаческа и стартъп екосистема.

Всичко това дава шанс на София да извлече максимума от посрещането на подобни лидери. Като започнем от възможности за предлагане на релокация и привличане на таланти и стигнем до разкриване на изследователски лаборатории, центрове за научна и развойна дейност и насърчаване на инвестиционния климат в града.

Тук можете да видите пълния списък с лекторите на Webit.Festival, а тук можете да закупите своя билет за събитието.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *