Кметът на София Йорданка Фандъкова публикува в социалната мрежа Facebook част от политиките, които Столична община ще предложи за подобряване на качеството на въздуха в столицата.

Програмата включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки по отношение емисиите на фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници.

Сред предложенията са да бъдат спирани от движение автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. Общината ще предложи да бъдат направени законодателни промени, с които да се позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на Столична община.

Също така ще бъда предложено въвеждане на система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици. По този начин ще може да бъдат предприети навременни мерки.

Градският транспорт ще стане безплатен и ще се въведат ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.

Общината има желание и за закупуване на електробуси за градския транспорт, както и ще бъда дадена възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града.

Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община до 2020 г. ще бъде обявена публично като градските управници очакват бележки и предложения и от страна на гражданите, неправителствени организации и институции. През пролетта програмата ще бъде внесена за обсъждане и в Столичния общински съвет и гласувана.

Снимка:  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported лиценз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *