Малко преди настъпването на новата 2017 година екипът на BEPnews имаше възможност да тества един от най-новите модели на Suzuki, а именно SX4 S-Cross. Това е второ поколение на модела, който преди години наследи много успешния SUZUKI Liana. След 700 км се убедихме, че японският производител отново се е справил много добре.

 

Екстериор

От Suziki са направили сериозни промени по външния вид на кросоувъра си. Това се забелязва първо при новата броня, която в допълнение с голямата хромирана радиаторна решетка с вертикални ребра, подчертават агресивното и леко хладно излъчване на модела.

Новите фарове са изключително добре пласирани като визуално създават обем и широчина на SX4 S-Cross, но и осигуряват много добър просвет по време на нощно каране.

Отзад погледнат автомобилът получава нова графика на стоповете, които  допълват плавната линия започната от предницата. Обновеният модел на SX4 запазва дължината от 4.30 метра, но се увеличава  широчината с почти 2 сантиметра до 1.78 метра. Последното основно се дължи на по-масивните брони, които е получил автомобилът. Клиренсът също е получил подкрепа от 1 см и достига до 18 см. Междуосието на автомобила остава 2.60 метра.

Интериор

Интериорно SX4 S-Cross предлага един приятен простор и добре подредени и изчистени прибори. Това не ни изненадва, тъй като Suzuki винаги залагат на изчистена и семпла визия що се отнася до вътрешното пространство.

Колата разполага със 7-инчов тъч-скрийн дисплей, от който се управлява инфотеймънт системата. На него се показва и образа от камерата за заден ход.

Малко под този дисплей е разположена конзолата за управление на климатроника (който е двузонов, но има опция да работи като еднозонов).

На таблото зад волана, както и на самият волан, са изведени основни функции и данни, които са много добре разположени и не отнемат от вниманието на шофьора. Тук, както и в повечето нови модели автомобили, е заложено много на нишите за дребни предмети. SX4 S-Cross запазва и обема на багажника си спрямо стария модел и продължава да предлага 430 литра обем, а при пускане на седалките стига до 1259 литра.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически данни

Досега екипът ни винаги е тествал бензинови варианти на моделите на Suzuki. Този път решихме да заложим на дизел и избрахме двигател 1.6 DDiS с мощност от 120 к.с., комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и системата AllGrip.

Моторът се справи много добре, има необходимото ускорение  независимо от условията. В градски условия веднага усетихме динамиката на дизела в ниските обороти.

Що се отнася до разхода, при каране извънградско, със средна скорост 110-120 км/ч, постигнахме 4.4/100. В градски условия се движехме около 6/100.

По-голямо впечатление ни направи мекостта във возията. При тестваните до момента модели на Suzuki винаги сме усещали по-твърдото окачване, но в случая по-големите габарити на SX4 S-Cross са допринесли за по-мекото возене.

Японците са окомплектовали SX4 с всички необходими системи за безопасност (7 въздушни възглавници, ударопоглъщаща платформа, ESP,Adaptive Cruise Control, Radar Brake Suport и др.), за да се осигури спокойствие за пътниците и шофьора.

Както уточнихме и по-рано, автомобилът, който ние имахме на разположение, беше оборудван със системата AllGrip. Благодарение на нея хлъзгавите участъци не представляваха никаква трудност. Системата предлага и 4 режима на шофиране:

  • Опцията Snow е създадена, за да гарантира поведението на всъдехода при зимни или други хлъзгави условия.
  • Стандартният Auto режим поддържа висока икономичност, като активира 4х4 системата само при необходимост.
  • Lock режимът е създаден, за да се преодоляват по-лесно стръмните наклони, като за целта подава продължителна мощност към двете задни колела.
  • Режимът Sport извлича максималните възможности не само от двигателя, но и от 4х4 системата, което го прави удачен избор и за виещите се един след друг завои в планината.

Лично мнение

Когато в началото на ноември присъствахме на премиерата на SX4 S-Cross в България, кросоувърът веднага ми направи добро впечатление. Очаквах той да бъде комфортен, да предлага характерната за Suzuki изчистеност и опростеност в интериорно естество, и получих точно това.

Дизеловият двигател, по мое мнение, се справи доста добре, имаше добро ускорение, предалгаше възможности за динамично изпреварване, и, не на последно място, колата предложи задоволителна икономичност.

SX4 S-Cross не попада в класа на спортните автомобили и няма да може да се състезавате с него. Моделът е изключително подходящ за семеен автомобил. Цените за базово оборудване стартират малко над 33 000 лева (тук не може да се очаква лукс, но пък има нужната функционалност), като в най-ниския ценови клас няма възможност за системата AllGrip, която обаче смятам за много необходима екстра.

Вариантът, който ние карахме е топ изпълнение и струва малко над 56 000 лева и определено си заслужава цената.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *